-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Bir Kâbusa Ağıt


Dilimize Bir Rüyaya Ağıt  olarak çevrilen Requiem For A Dream, oldukça ses getirmiş ve birçok insanı etkilemiş bir film. 1978 yılında çıkmış olan Hubert Selby Jr.'ın romanından uyarlanan bu film, eğer yanlış bir zamanda izlenirse tüm yaşam enerjinizi tüketecek nitelikte. Ayrıca filmdeki sahneler pek bir cüretkar olduğu için bazı sahnelerin kesilmesi istenmiş, ancak yönetmen Darren Aronofsky, eğer sahneler kaldırılırsa filmin bütünlüğünün bozulacağını söylemiş, bu nedenle de film Amerika'da sakıncalı filmler kategorisine alınmış. Birçok sinema salonu sakıncalı filmleri yayınlamadığı içinse gişe başarısı oldukça düşmüş.



Spoiler- filmde hiçbir güzel olay olmuyor. -Spoiler

Filmin sountracki sanıyorum ki atv'nin ana haber başlangıç müziği. Müzikler Clint Mansell ve Kronos Quartet tarafından derlenmiş. Çok da güzel olmuş. Ayrıca müzikleri Da Vinci Şifresi ve Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerin fragmanlarında da dinlemek mümkün.
Yıllar önce bir arkadaşım bu filmi anlatmıştı bana. Adını bilmiyordu ve Rusça izlemişti çünkü. ( Arkadaşım bir Türktü. Rusça izlemesinin de ayrı bir hikayesi var. ) Uzun zamandır adını duyduğum ve bir türlü izlemediğim bu filmin o olduğu aklımın ucundan bile geçmemişti.


Kocası ölmüş ve dünyada oğlundan başka hiçbir şeyi kalmamış olan bir kadın Sara Goldfarb(Ellen Burstyn), uyuşturucu kullanan, liseden sonra okula gitmemiş kısaca serseri olarak nitelendirebileceğimiz bir oğul Harry Goldfarb( Jared Leto ), onun liseden tanıdığı, ailesi oldukça zengin olmasına karşın ayrı yaşayan sevgilisi Marion Silver(Jennifer Connelly) ve annesini kaybetmiş olan ev arkadaşları Tyrone C. Love. 

Anne yıllardır her gün aynı talk show programını izlemektedir. Bir gün bir telefon gelir ve kendisinin programı izleyenler arasından seçildiğini söylerler. Programa konuk olma hakkın ı kazanmıştır ve kısa bir süre sonra başvuru formu mektupla eline ulaşacaktır. Olanlara inanamayan anne bir an önce oğlunun lise mezuniyetinde giydiği, ölmüş olan kocasının da çok beğendiği kırmızı elbiseyi alır ve içine sığmaya çalışır. Ancak bu mümkün olmaz. Kilo vermesi gerekmektedir ve bunun için de çok sevdiği abur cuburdan vaz geçmek zorunda kalır.

Harry ise sevgilisi Marion ile birlikte geçirecekleri güzel günleri hayal eder. Onun dünyadaki en güzel kadın olduğuna inanan Harry, Marion'un çizimlerinin çok değerli olduğunu, ona mutlaka bir dükkan açmaları gerektiğini söylemektedir. Yakın arkadaşları Tyrone'la uyuşturucu satış işine giren Harry, bu işten büyük kâr eder ve paranın birazıyla annesine bir televizyon almaya karar verir.


Sara Goldfarb ise diyeti bırakmış, bir arkadaşının söylediği doktora giderek çeşitli zayıflama hapları almıştır. Artık çok enerjik olan ve bir haftada on kilo veren Sara programa katılacağı günü iple çekmektedir. Oğlunun gelmesiyle sevinci ikiye katlanan Sara'daki değişiklikleri gören Harry, ona aldığı hapları getirmesini söyler. Hapların uyarıcı etkisi olduğunu anladığında ise bunları bırakmasını, o doktorsun bir şeytan olduğunu anlatmaya çalışır ancak annesi hayatında yeni bir amaç olduğu için mutlu olduğunu söyler. Harry daha fazla bir şey diyemez ve kendi evine geri döner.

Uyuşturucu alırken yakalanıp hapse düşen Tyron'u kurtarmak için birikmiş paralarının hemen hepsini harcayan Harry ve Marion zorluk çekmektedirler. Aile dostu olan Mr. Unuttum ile yemeğe çıkan Marion onunla birlikte olma karşılığında para alır. Bunu bilmesine rağmen Marion'u yollayan Harry onu evde beklerken kendini uyuşturucu alarak sakinleştirir. Her şeyin iyiye gideceklerini birbirlerine söyleyen sevgililer umutlarını yitirmeye başlamışlardır.

Sokaklarda mal bulamayan Tyron ve Harry ne yapacaklarını bilememektedirler. Yalnızca bir adamın elinde olan malı adam yalnızca kızlara vermektedir. Kendisi de bağımlı olan Marion sürekli kavga çıkartmaya başlar. Harry ise elinden bir şey gelmediğini çok istiyorsa o adama gidebileceğini söyler.

Sara Golsfarb ise o sırada kilo vermiş saçlarını boyatmıştır. Ancak sürekli halisünasyonlar görmeye, gerçek ve hayal çizgisini ayırt edememeye başlamıştır. Doktora gidip bunu söyler ancak doktor onun oldukça iyi durumda olduğunu iddia eder. Bir süre sonra Sara Goldfarb nereye gittiğinin bilincinde olmadan talkshow programına katılacağını söyleyen, metrolarda dolaşan bir deli durumuna düşer ve en sonunda bir kliniğe kapatılır. Burada da yemek yiyemez ve kendisine başka tedaviler uygulanır.



Harry ve Tyron daha fazla mal bulabilmek için Florida'ya giderler. Yolculuk sırasında kendine eroin enjekte etmeye çalışan Harry'nin kolunu gören Tyron bu durumdan tiksinir. Çünkü Harry'nin kolu morarmış ve kokmaktadır.

Acile giden Harry ve Tyron 'u buradaki doktor ihbar eder ve hapse kapatılırlar. Kolundan dolayı çok acı çeken Harry, buradan tekrar hastaneye gönderilir ve orada kolu kesilir. Tyron ise hapiste kalır.


Marion evde yalnız kalmıştır ve komaya girmektedir. Tek çare olarak satıcının evine gider ve onunla birlikte olur. Adam onu haftaya pazartesi olacak bir partiye davet eder ve yanında iyi arkadaşlarının da olacağını söyler. Marion gelmeyeceğini söylese de adam güler ve pazartesi görüşürüz der. Gerçekten de başka çare bulamayan Marion o sansürsüz iğrenç partiye gider.


Filmin sonundaki dört karede Sara'nın beynine elektro şok uygulanmakta, Harry kesik koluna bakıp ağlamakta, Marion aldığı uyuşturucuya sarılıp kanepede yatmakta ve Tyron'da hücresinde kıvrılmış durmaktadır.

QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam