-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Techno Müziği Sosyo-Ekonomik Açıdan İncelemek


**Aslında başlık "Henüz El Atamadığım Bir Tür:Techno" idi ve ben techno, trance gibi müziklerin neler olduğuna dair yazmayı amaçlıyordum ancak o müziklerin "neden" olduğuna dair yazdığımı fark edince başlığı değiştirdim.**



Ülkemizin sosyo-ekonomik karman çormanlığından mıdır nedir, techno dinleyen kesim ya paralı,arabalı kısaca " tiki" dedğimiz  şahıslar ya da apaçi-kıro diye adlandırdığımız alt tabaka. İkisinin de dinlediği şarkılar arasında fark oluşmaya şu son iki üç yılda başlandı. Ancak hala Pendik'te Kartal görünümlü Şahin bir otomobile doluşmuş ve son sesine kadar David Guetta açmış ülkemin yağız delikanlılarını görmekteyim. Nitekim aynı olayı bu sefer  Bebek sahilden geçen BMW veya Audi 'de de gözlemlemek  mümkün.

Techno-trance-club- minimal techno- progressive-speedcore-hardcore ve ismini daha bilmediğim onlarca dala ayrılan bu "sanal enstrümanlarla icra edilen" müzik türü diğer ülkelerde bizde olduğu gibi birbirlerine tamamen zıt iki ucu birleştiren bir rol oynamıyor.Kim bilir, belki de apaçilerimizle tikilerimizi birleştiren tek nokta bu müziklerdir.-ikisininde gömleklerinin üzerinde D&G yazmasının dışında tabii.-

Amerika'yı tam bilemiyorum ancak Avrupa'da techno nun son derece revaçta olduğunu, hatta dünyadaki en iyi Dj'lerin - Tiesto(the Netherlands), Armin van Buuren( the Netherlands), Paul van Dyk( Almanya), David Guetta( Fransız),Bob Sinclar( Fransız) André Tanneberger -ATB ( Almanya)-  Arupalı olduklarını söyleyebiliriz. Klasik müzik dinleyerek büyümüş, İngilizce öğrenmeye direnen Fransız bir ailenin çocuğu bile çoğu zaman publarda eline bir bira alarak dj'in şarkıları eşliğinde dans eden birisine dönüştüyse, techno müzik belki de r n b'nin yapamadığını yapıp bir üst kültür malzemesi olmuş ya da olmak üzere diyebiliriz.

Bu tarz müzikler çok fazla şarkı sözü içermemekle birlikte, 60 dakika- bknz.Tiesto Club Life  ( her biri yaklaşık 60 dk dan oluşan 300 bölümlük bir modern başyapıt-radyo programı) - boyunca hiç söz içermeyebiliyorlar. Bu konuda ise bu müzik- adına ne derseniz deyin- pop, r'n b, rap,rock ( enstrumantal rock dışında tabii ) dan farklı olarak etnik müzikler veya klasik müzik gibi bir yere koyulabilir. Elbette dj olmak profesyonel olarak keman çalmak kadar zor değil ancak onun da kendine göre bir sürü terimi bilmemnesi var.

Techno müziğin Avrupa'da fazlasıyla dinlenmesinin sebebini uyuşturucuya bağlayanlar vardır tabii( ben onlara şakirt demek istiyorum kısaca ) ancak bu olay Avrupa için değil, Türkiye için uygundur. Toplumun en alt ve en üst kesimini birleştiren bir nokta da uyuşturucu kullanımı değil midir zaten ?- evet bir nokta daha buldum!- Bu müziğin nasıl ortaya çıktığını bilmiyorum. Genellikle gece kulüplerinde deli gibi dans eden ,içki içen, çeşitli mamüller tüketen insnlara hitap etmek amaçlı çıkmış olması doğal. Halen "içelim boşverelim yarını hobareyy" mottolu şarkılar gırla olmasına rağmen Avrupa'daki dinleyici kitlesinin bunu içselleştirdiği ve bundan bir kültür yarattığı bariz.

Artık apaçi müziğini ayırt etmeye başladığımıza göre toplumumuzdaki uçum techno için de oluşmaya başlamış demek- midir? İleriki zamanlarda göreceğiz sanıyorum :)
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam