-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Üsküdar'da Bir Matmazel: Nina


Matmazel Nina, Mehlika Mete'nin kaleme aldığı  ilk romanı. Yakın arkadaşı Nina'nın anılarını ve onun annesi Elena'nın kara kaplı defterindeki hatırlatlarını toparlayarak yazdığı roman, Rusya'daki 1917 Ekim Devrimi'nin savurduğu ailelerden yalnızca birisinin hikayesini anlatıyor.


Kitap, dedesi dışında tüm ailesini kaybeden Elena'nın  savaşa gidip dönmüş olan Alexsei ile evlenmesi ile başlar.Elena Alexsei'yi ilk gördüğü zamanı :" Uzaktan gelen yakışıklı bir genç gördüm. Oldukça zayıftı. Bunun savaştan henüz dönen Aexsei olduğunu anlayınca yüreğim daha da hızlı çarpmaya başladı. Daha önce bilmediğim bu duyguyu bu delikanlıya karşı hissediyor olmam beni şaşırtmıştı." şeklinde anlatır.  İki genç çift, hayatlarını kürk ticareti yaparak sürdürmek isterler ancak bu komünizmin geçerli olduğu güney köylerinde imkansızdır. Bu nedenle ellerindeki çok az parayla halen Beyaz Ordu'nun elinde olan şehirlere giderek burada çevre edinirler. Bu saatten sonra tğm hayatlarını dünyayı dolaşarak geçireceklerdir.

Siyasete görünürde  fazla değilinmese de, Umaroff Ailesi'nin yollarda sefalet içindeki yaşamı insanlık adına küçük bir eleştiri niteliğinde.

Rusya'dan trenle Çin'e geçip orada ticaret yapmaya başlayan Umaroff'lara henüz trende yolculuk ederlerken Nina adlı bir birey katılır. Çin'den Kobe' ye  geçen aile zaman zaman evsiz kalır. İnsanlık dramının son derece  gerçekçi bir  şekilde görülebileceği bu sayfalarda, çocuklarını satışa çıkaran annelerin ve yemek için birbirlerini ezen insanların hikayeleri Mehlika Mete'nin çok da ustaca olmayan kaleminden kağıda aktarılıyor.

Sri Lanka ve daha sonradan Mısır'a geçen ailenin 40'lı yıllara gelindiğinde son durağı İstanbul oluyor. Önceleri Üskidar'ın pek de iyi olmayan muhidine taşınan Umaroff Ailesi'nin buradaki Türk, Rum , Musevi ve Ermeni ailelerle birlikte oluşturdukları bağ, kitabın belki de insanın içini ısıtabilecek tek bölümü. 

İstanbul'a taşındıktan sonra ortama ayak uyduran ve hayatlarını en güzel zamanlarını orada geçiren Umanoffların acılar, küçük mutluluklar ve ulaşmaya çalıştıkları huzura karşı hiç bitmeyen umutları insanı kendisini ailenin bir bireyi olarak hissetmesini sağlıyor.

Matmazel Nina'da Rusya, Çin, Kobe, Sri Lanka , Mısır ve İstanbul'da geçen bu ilginç hikayeye ortak olurken,  tarihi değiştiren olaylara farklı bir açıdan bakabilme şansını yakalayacaksınız.


QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam