-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Убийцы (1956) - Andrei Tarkovsky




Genel olarak hipster geleneklerinde görülen bir atılım yaparak 'Bu filmi bence pek de bilmiyorsunuz.' diyeceğim. Mainstream değil yani. 

Hani nereden vardım bu kanıya diyecek olursanız, günümüz Türkiye'sinin entelektüel gençliğinin ölçü birimi olarak kullanılan Sigur Ros ve Andrei Tarkovsky'nin hemen hiç bilinmeyen müziklerini ve filmlerini bilmeniz ortamdaki cakanızı arttırır. Böyle bir amacınız varsa, yumulun buraya. Ha,öyle bir amacınız yok ancak benim gibi Tarkovsky'i can-ı gönülden seviyorsanız; 'Sarılalım sıkı sıkı!'

Şimdi bu film kısa bir film. ( yazıya böyle başladık bakalım sonu nasıl gelecek) Andrei ağabeyimiz, canımız ciğerimiz henüz film (vgik- SSCB'de açılan, dünyanın ilk film okulu) okulunda okurken, bunu proje olarak çekiyor. Ayrıca filmde kendisi ikinci müşteri rolünü üstleniyor. Pek göremiyoruz anlayacağınız henüz 20 yaşındaki Tarkovsky'i. 1956 yapımı bu filmi izlerken o gözümüzde hep karizmatik,her şeyi bilen, aşmış insanların da aslında bizim geçtiğimiz yollardan geçtiklerini görüyoruz. En azından ben öyle gördüm. Sizi bilemeyeceğim. Filmde ayrıca sonradan Sovyet Rusya'da çok önemli işler yapmış olan Aleksandr Gordon, Vadim Novikov, Yli Falit de oynuyor. Hepsi miniminnacık, hepsi birer bebiş.

Ahah. Bebiş dedim ya. Neyse, öhöm..

Ernest Hemingway'in bir hikayesi üzerine çekilmiş, her şeyden ümidini kesmiş bir adamı anlatan bir hikaye karşımızdaki. Böylesi tiplere Dostoyevski'nin yapıtlarında rastlamak daha mümkün. Ancak açıkça söyleyeceğim üzre, Hemingway'in bu hikayesini okumadığımdan kendisinin hikayeyi bu biçimde mi yazdığını, yoksa bizim yeni yetme öğrencilerimizin hikayenin kurgusunu bu şekilde mi değiştirdiklerini bilemiyorum. En iyisi eleştirmemek. Ancak Dostoyevski etkisinin Hemingway'den daha fazla olduğunu söyleyebilirim.


Hikayeyi daha da ayrıntılı bir içimde anlatmak istemiyorum çünkü zaten kısacık. Çekim açılarına aşık olduğumu söylesem yeridir ayrıca. Tabii ki bazı yerlerde acemilikler göze çarpıyor. Ancak bu adamların ileride sağlam bir şeyler yapacakları gerçekten o zamandan belliymiş. Hadi gidin izleyin. Fazla zamanınızı da almaz!
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam