-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Game of Thrones Camiasında Bitmeyen Tartışma: Azor Ahai (Benim teorim en sonda)




Öncelikle belirtmek isterim; buradaki yazı, kitapta var olan ancak dizide bahsedilmeyen bilgileri ve bu bilgilerin ışığında oluşturulan teorileri içermektedir. (Benim teorim en sonda diyerek de 90'lı yılların magazin programlarından kalma demode bir ilgi çekme yöntemi kullandım, affola)

Sigara paketlerinin üzerindeki uyarılara benzer bir uyarıyla başlamam elzemdi. Zira herkes şu aralar gergin. İki buçuk ay süren Game of Thrones Mevsimi süresince alışık olduğumuz gibi diziyi beğenmeyenler, beğenmeyenlere sövenler, kitaptan spoiler verenler ve bu sopilerlerı sövenlerle doldu ortalık. Her şey bıçak sırtında. Bir yanlış kelime etsem linç edilebilirim.

Bu baskı ortamında, beşinci sezonun sonuna gelmiş ve ''Azor Ahai'' kavramını sağda solda görmeye başlamışken olayı biraz aydınlatayım dedim.

Kimidir bu Azor Ahai?

Bundan sekiz bin yıl önce, Uzun Gece adı verilen ve yıllaaar yıllar süren kışta süresinde (orada mevsimler yıllar sürüyor, ondan habire kış geliyor diye yırtınıyorlar. Bir gelse gitmeeycek çünkü) Ak Gezenler dünyayı -onlarınkini tabii- tehdit eder. Onları yenmenin yolu yoktur, insanlar ne yapacağını bilemez. Ancak bir gün, Azor Ahai adı verilen mert, yağız bir delikanlı Ak Gazenler'i etkisiz hale getirecek bir kılıç yapmaya karar verir. Otuz gün otuz gece mağaradan çıkmadan kılıcı döver. Ancak kılıcı soğutmak için suya soktuğunda kılış parçalara ayrılır.

Ancak Azor Ahai pes etmez, bu sefer elli gün elli gece çalışır mağarada. Öncekinden çok daha dayanıklı bir kılıç döver. Kılıcı soğutmak içinse bir aslan bulur, kalbine geçirir. Ancak kılıç aslanın kalbine ulaşır ulaşmaz parçalara bölünür.

Azor Ahai bu sefer ''yenilmez'' bir kılıç yapma niyetindedir. Tüm insanlığı kurtarması gerekir ve artık tüm isnanlığı kurtarmak adına yapması gereken şeyi biliyordur...

Yüz gün yüz gece mağaradan çıkmaz. Çıktığında ise hüzünlüdür. Karısını, Nissa Nissa'yı bulur. Ondan göğsünü açmasını ister. Nissa Nissa itiraz etmez. Azor Ahai de sıcak çeliği karısının kalbine saplar. Karısnın ruhu kılıçla bütünleştir ve Lightbringer'ı, ışık saçan kılıcı oluşturur. Azor Ahai de bu şekilde Ak Gezenler'i yener.


Yine kehanet odur ki, uzun yaz mevsiminin ardından Azor Ahai yeniden dirilecektir. Dirildiği zaman gökteki yıldızlar kanayacak ve soğuk dünyaya yeniden çökecektir. O gün geldiğinde, 
bir savaşçı alevlerin arasındaki kılıcı çekecek. O kılıç Işık Getiren'dir. Kahramanların Kızıl Kılıcı'nı tutan adam, Azor Ahai'nin yeniden hayata gelişi olacak ve karanlık onun ardında kalacak. Vadedilmiş Prens, Işık Getiren'i bir kez daha ellerine alacak ve Ötekiler'e karşı kullanacak eğer o yenilirse dünyada onunla birlikte düşecek. Ve yine kehanete göre bu Vadedilmiş Prens kanayan bir yıldız altında, tuz ve dumanın içinde doğacaktır.



Azor Ahai olma ihtimali olan kişiler ise;

1) Deanerys Targaryen
-Ejderha Kayası'nda doğdu. Duman, check! Tuz, check!
-Valyran aynı Türkçe'de olduğu gini eril/dişil ayrımı içermez (Buradan Güneş Dil Teorisi'ne sıçrayacağım)
 -Targaryen kanı var.
-Kendisinde Valyran büyüsü var. Ateşten etkilenmemesi de bu nedenle. Yoksa Targaryenler'in hepsi ateşten etkilenmiyor değil.

2) Jon Snow
-Melissandre 5. kitabın sonunda alevlerin içinden Jon'u görmeye başladı.
-Rhaegar Targaryen ve Lyanna Stark'ın çocuğu ise (Spoiler değil, teori. Rahat olun.) Targaryen kanı taşıyor.
-Aşık olduğu Ygritte'in dolaylı yollardan ölümüne sebep oldu.
- İşte bu Spoiler- Jon'u tuzağa düşüren ve öldüreyazan Gece Nöbetçileri işlerini tamamlar, Jon ölür. Kara Kale'de olan Melissandre ise Jon'u yeniden diriltir.


3)Stannis Baratheon
-Melissandre yıllarca ateşe bakıp bakıp Azor Ahai olarak Stannis'in yüzünü gördü.
-Babaannesi Targaryen. Ucundan kotarıyor.
-Robert İsyanı'nda sonra Ejderha Kalesi Lordu olarak anıldı.

S5E9 SPOILER:
-Shireen :(

4)Rhaegar Targaryen
-Deanerys'in büyük ağabeyi.
-Lyanna Stark'ı kaçırıp Westeros'un birbirine katılmasına neden olan çılgın. (seni gidii)
-Yazkalesi Yangını sesnasında doğuyor. (duman, tuz )
-Targaryenler'in bilgeliğini almış kendisi. Kitap okur, şiire müziğe düşkündür. Tam Ruşen Amca'nın oğlu Sedat! Kara Kale'deki üstad Aemon ile mektuplaşır. Kendinin Azor Ahai olduğuna inanmaktadır.
-Eğer Azor Ahai oysa Westeros bitmiş bitmiiiş! E adam ölü...


Benim vebenimle birlikte az sayıda insanın desteklediği:
Jaime Lannister


-Daenerys'in babası, Çılgın Kral Aerys henüz prensken, nedimelik yapan Johanna Lannister'a aşık olur. Johanna'nın Aerys'in tek aşkı olduğu söylenegelir.
-Johanna ve Tywin Lannister'ın düğünleri sırasında artık kral olan Aerys ''ilk gece hakkı''nı Tywin'den ister. Aerys çok sarhoştur. Tywin sinirlenir ve onun teklifini reddeder. Evet, Aerys Johanna ile yatmak istemektedir.
Bu ''hakkın'' gerçekleşip gerçekleşmediği yazmıyor kitaplarda. Ancak Jaime ve Cersei'nin Targaryen kanı taşıdıklarına dair birçok delil var.

-Cersei'nin hayatı boyunca yalnızca Rhaegar ve Jaime'den etkilenmiş olması. Her ne kadar dizide başka türlü akşedilmiş olsa da, Cersei Robert'i sevdiğine dair en ufak bir imare göstermemiş, söz etmemiştir. (Targaryenler ve kan bağı birlikteliği durumunu bilmeyen yok sanıyorum.)
-Anneler, henüz Jaime ve Cersei çok küçükken odalarını şatonun iki ayrı köşesine koyar. İkisinin birlikte olmalarını istememektedir. Ama neden? Bu kadar korkacak ne vardı Johanna? Ne saklıyordun kıız?
-Aerys'in Jaime'yi King's Guard olarak yakınında tutmak, Lannisterlar'dan uzaklaştırmak istemesi.
-Deyiş odur ki; bir Targaryen doğduğunda tanrılar yazı tura atar. Madalyonun bir yüzünde delilik, diğerinde ise bilgelik vardır. Cersei ve Jaime'nin madalyonun iki yüzü olması durumuna ne diyeceksiniz a dostlar? Hele Joffrey'nin Aerys'i aratmayan manyaklıklarını?
-Johanna'nın kız kardeşinin alayla karışık- açıkça Jaime'nin Tywin'in oğlu olmadığını, bunu Tywin'e söylediğinde ise Tywin'in onunla iki sene boyunca konuşmadığını söylemesi.

-Görünüşe bakılırsa Tywin Johanna ve Aerys arasındaki ilişkiyi bilmekte, ancak ses çıkartamamaktaydı. Son sahnesinde gördüğümüz üzre hayat kadınlarıyla gayet de yatan biriydi Tywin. Hiç piçinin olmayışı? Olan tek çocuğunun ise ''yarım'' oluşu? Tywin biliyordu a dostlar. Başka çaresi yoktu.

-Cersei'nin küçüklüğünde, mağaradaki kadının yaptığı kehanet, -dizide kahanetin bir kısmını gördük-. Kehanette kadın, Cersei'yi onun Valonqar'ının öldüreceğini söylüyordu. Valonqar, küçük kardeş demek. Cersei bunu yıllarca Tyrion olarak düşündü ve Tyrion'dan bu nedenle nefret etti. ( Ben olsam ben de ederdim. Paranoyak olur çıkardım) Ancak unutuluyor ki, Jaime Cersei'den birkaç dakika küçük. Jaime, sevdiği kadını, ve ''aslanı'' aynı anda öldürecek ve büyük ihtimalle o anda ölüp, yeniden diriltilecek.
-Cersei'nin, King's Landing Çılgın Ateş yüzünden ateşler içinde yanarken tarifi olunmaz bir zevk alması. Yakmaktan aldığı zevk Aerys'e pek benziyor, değil mi?
-Joffrey'nin manyak, Tommen'in kedi oluşu.

Veee en büyük sürpriz:
-Jaime'yi Kingslayer olarak tanıdık. Eğer Jaime Aerys'in oğluysa, kendi babasını öldürdü demek. Gerek dizide, gerekse kitapta ''The winter is coming''den sonra ençok tekrarlanan sözolan King's Slayer ya bir kelime oyunuysa? Ya George Martin bize en başından bize spoilerı verdiyse? 

KINGSLAYER:KINSLAYER
kin: (ing.) aynı kandan olan.

Hadi bakalım, iki kitap kaldı geriye.















QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam