-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Gelmİş Geçmİş En İyi On Bir Bİlimkurgu Anİme Dİzisİ



Yaptığım Gelmiş Geçmiş En Müthiş On Anime Karakteri ve Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Yirmi Anime listelerinden sonra sıra Gelmiş Geçmiş En İyi On Bir Bİlimkurgu Anime Dizisi'nde.

Listeyi ilk olarak on anime ile sınırlandırmayı planlıyordum ancak baktım olmuyor, ben de sayıyı on bire yükselttim. Listede bulunmayan Gundam ve Gurren Lagann'ı da on iki ve on üçüncüler olarak kabul edin (Tabii bazılarımız bu iki animeyi -gerçi Gundam bir ansiklopedi- çok daha ön sıralarda görmek isteyecektir. Ancak ne diyeyim, hepsi çocuğum gibi zaten)

En müthiş karakterleri sıralarken bu kadar zorlanmamıştım. En iyi kurgulanmış karakterleri listeleyip, yer yer subjektif kararlarla sayılarını ona indirmiştim. Ancak söz konusu bilimkurgu ve cyber- punk türünde animeler olunca iş değişiyor. Zira her biri ayrı bir dünya. Buradan listelediğim animelere seslenmek istiyorum:

"Hepiniz çok güzelsiniz. Sakın "Ay beni altıncı yapmış :( :(" triplerine girmeyin. Tontişkolarım, şapşiklerim benimm!"


De hadi başlayayım sırlamaya

Elde var biiir!

11- Space Dandy



Schinichiro Watanabe'nin en bilinen ikinci (birincisi Cowboy Bebop) animesi listeye on ikinci sıradan giriş yapıyor. Uzayın derinliklerinde uzaylı avlayan Dandy ve arkadaşları - robot QT ve Meow- maceradan maceraya atlıyor.

Konusu çok güzel olsa da ben bir türlü Dandy'i Spike Spiegel ile kıyaslamaktan vazgeçemedim. "Ah, evet Spike da böyle komiklikler yapardı ya ahahahh!" diyerek izlemiştim animesini. Tabii insan öncesinde Cowboy Bebop gibi bir şaheser yaratınca sonradan yaptığı işler hep onunla kıyaslanıyor.

10-Iria: Zeiram the Animation



Sıra benim bir türlü DVD'sini bulamadığım Zeiram'a geldi. İnsana illegal yollara başvurmaktan başka çare bırkmıyorlar.

Ağabeyi Glen ve ortağı Bob'un yanında eğitimini tamamlayan ve bir operasyon sırasında Zeiram adlı uzaylıyla karşılaşır ve olaylar başlar. Eğer henüz animeyi izlemediyseniz -live action filmi bile var- "Glemi Geçmiş En Müthiş On Anime Kadın Karakteri" içerisinde kendine muttttlaka yer bulacak olan, zeki ve cesur İria'ya ister kadın ister erkek olun hayran kalacaksınız.

O değil de, İria'nın kullandığı silahlardan ben de istiyorum :(



9- Psycho-Pass



Tür: Bilimkurgu, cyberpunk

Konu bilimkurgu ve distopya olunca kimse Psycho-Pass'in eline su dökemez!

Hakkında yazdığım yazıda da bahsetmiştim, o kadar mekanik ve kusursuz hazırlanmış bir hikaye ki, insan ne diyeceğini şaşırıyor.

2113 yılındayız. Japonya'da bir üst-akıl sistemi (Sybl System) keşfedilmiş ve bu sistem sayesinde herkes çok mutlu , mesut. Tabii Psycho-Pass'i 100'ü geçmeyenler. Psycho-Pass'iniz 100'ü geçiyorsa eğer Sybl Sistemi^nin tbancalrı sizi tespit ediyor ve Psycho-Pass seviyenize göre size gerkeni yapıyor. Bu gerekenler içindeise size,  sizi hapse atmaktan oracıkta organlarınızı dışarı çıkartmaya kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.

Hikayeyi Psycho-Pass seviyesi yüksek olan ve "köpekler" denilenii hata yaptıkları anda "normal" polisler tarafından öldürülecek polisler, normal polisler ve Psycho-Pass'taki bir bug nedeniyle seviyesi ölçülemeyen ant-hero Mikishima Shogo arasında geçen müthiş yarış gerçekten on numara beş yıldız.

8-Ghost in the Shell



Bir ekleme; özellikle ilk iki filmindeki kıyafetler göz yakıyor. İyi ki 90'ların modası geçmiş bitmiş.


Tür: Bilimkurgu, cyberpunk

Tabii Ghost in the Shell'i ne kadar anime dizisi sayabiliriz, o tartışılır. Zira kendisinin birkaç filmi de mevcut.

Star Wars izleme sırasından önce Ghost in the Shell izleme sırası vardı.

Matrix'ten önce bile Ghost in the Shell vardı.

Böyle de büyük ve kapsmalı bir yapımdır Ghost in the Shell. Hollywood yapımı 2017'de gelecek diye bir şey okumuştum bir yerde. Baş rolde Scharlett Johansson oynayacakmış. Yani ne diyeyim ne söyleyeyim şimdi ben? Bir Ghost in the Shell kalmıştı oynamadıığı. Gelsin bunda da oynasın.

Neyse ben sekize geçeyim.

7- Planetes



Mangası 1999-2004 yılları arasında yayımlanan kült animeye geldi sıra. Anime de 2003-2004 yılları arasında yayınlanmış, yayınlandığı dönemde de ortalığı kasıp kavurmuştu.


2075 yılında, astronotlar arasında (çöpçü mü deseydim şimdibilemedim) geçen anime insanlığın ileride ne hale gelebileceğinedair bir uyarı olarak ele alınabilir.

6-Serial Experiments Lain


Geldik listenin en "ilginç" animesine. Şimdi bile bazen kendimi   Ya, ne oldu bu animede?" diye sorgularken buluyorum. Lain isimli, on dört yaşındaki bir kızın insanları birbirine bağlayan Wire adlı bir "ağ" ile tanışmasını ve kendi ile ilgili gerçekleri yavşa yavaş öğrenmesini izliyoruz bu animede.

"Tanrı" ya yakın olabilmek için intihar edip Wire'a katılan insanların amacını anlamaya çalışıyor, dünya düzenine karşı çıkan ve Wire'deki Tanrı için çalışan Knights'ın -Şövalyeler'in- icraatlarını takip ediyoruz.

Anime akıcı mı? Hayır. Zaten ilk birkaç bölüm ne izlediğinizi pek anlamıyorsunuz. Ancak düğüm yavaş yavaş çözülüyor ve ortaya bir "Alternatif Tanrı" fikri atılıyor bir anda. Eh, bu fikri benmseyip benimsememek de size kalmış. Biraz "İnternet Tarihi" bilgisi gerektiriyor yine de anime. Protokollerin nasıl oluştuğu ve bu süreçte ortaya çıkan sorunları bilirseniz animeyi de daha rahat anlıyorsunuz. Tabii bir animeye başlamadan internet protokollerini araştıracak çılgın var mıdır dünyada, bilmiyorum.


Hatsune Miku'nun bu animeden çoook sonra çıkması da ayrı bir komedidir, o da ayrı.

5- Darker Than Black




Tür: Doğaüstü, bilimkurgu, gizem

Listeyi hazırlarken "Kaçırdığım ettiğim var mı?" diyerek bir-iki önceden yapılmış listeye baktım. Arkadaş, hiçkimsenin listesinde Darker Than Black olmaz mı? Nereye gitti o güzel kurgu? Güzel karakterler? Güzel eleştiriler? Güzel hikaye? Neresini beğenmediniz Darker Than Black'in?

Ben öylesine başlamıştım bu animeye. Ancak beklentimin çok, çok üzerinde bulmuştum.

Bilinmeyen bir zamanda, Brezilya'da "Cennet", Tokyo'da da "Cehennem" Kapısı adlı iki kapı açılır. Biri yerde, diğeri göktedir. Bu kapıların açılma sırasında da dünya üzerinde birçok insna süper güçlere sahip olur. Biz onlara "Contractors" diyoruz. Contractor'a dönüşen insanlar onları insan yapan duygularından arınıp tamamen mantıkları çerçevesidne yaşamaya başlıyorlar. Eh, bu da varolan dünya düzeni karşısında bir tehdit oluşuyor. Bir de insanlar Dolls adı verilen, dörrt element sayesinde her şeyi gözlemleyebilen ruhsuz, konuşmayan etmeyen yaratıklar icat etmişler ve Contractorlar'ın yerlerini bu Dolllar'ı kullanarak bulmaya çalışıyorlar.

Hikayemiz, Contractorlar'ın haklarını koruma gayesinde olan Contractorlar'ın varlığının dünyaya duyurulmasını amaçlayan bir Sendika'nın dört çalışanı üzerinde yoğunlaşıyor; bir Contractor, karısı bir Contractor'a dönüşen eski bir ajan, bir Doll ve vücudunu kaybetmiş olan Contractor bir kedi.

Contractor olan soğuk serikatil Hei önce biraz yadırgansa da, sonraları çok sevilmekte.

4- Code Geass



İcat ettiği Mechalar sayesidne neredeyse tüm dünyayı ele geçirmiş olan Britanya İmparatorluğu'nun devrik prensi Lelouch Lamperouch'un, hiç beklemediği bir anda sahip olduğu ve ona insanlara istediğini yaptırma imkanı veren Geass Gücü'nü kullanarak gücünü fazlasıyla geri kazanmasının hikayesini konu ediyor Code Geass.

 "Dünyayı nasıl ele geçirsem?" diye düşünüp duruyorsanız, sizin için biçilmiş kaftan Code Geass.

3- Steins; Gate


Tüm listenin içinde açık ara en "genç" anime Steins; Gate. Bir light novel olarak başlayıp, sonrasında gelişip büyüyen dünyasıyla birlikte animesi de çekilen Steains; Gate listedeki yerini fazlasıyla hak ediyor.

Zaman yolculuğu konusunu, benim hakkında 21 Ocak 2011'de Gelecekten Gelen Asker; John Titor adlı bir yazı yazdığım John Titor üzerinden götüren Steins; Gate'in "Mado Scientisto"ları Okabe, Kurisu ve Itaru'nunmaceraları, yalnızca Dr. Pepper içen çılgın biliminsanımız Okabe'nin arkadaşlarını kurtarmak için yaptıkları, karmaşık bir kurgunun bize hiç mi hiç karmaşıkmış gibi gelmemesi Steins; Gate'i ilk üçe sokan elementler.

Yalnız bir eleştirim olacak;

Belki bazılarınıza çok sçma gelecek ancak ben eğer bir hikayenin iççine girdiysem, özelliklle de bilimkurgu gibi, içerisinde bilimsel gerçekliğe dayanan veriler varsa bu gerçekliğe sabit kalmaları gerektiğini düşünüyorum. İstediğini düşün, et, ama arkadaş Ruka Urushibara'nın bir Timeline'da erkek, bir Timeline'da kız olması konusu beni aşırı rahtsız ediyor. DNA MNA hak getire! Ruka aynı Ruka olarak karımıza çıkınca hikayede anlatılan ve gerçekten bilimsel olarak gerçekleşebilecek şeyler de inanılaiblirliğini yitiriyor. Ben de buna takıldım işte bu hikayede.

2-Cowboy Bebop


Yıl 2071, insanoğlu her yerde. Eh, her yerde olunca da tabii suç oranlrı hak getire! Gezegenler-arası hayvan kaçakçılığı mı istersiniz, kumar mı,?... Ne ararsanız var. Suçluların cirit attığı alanlar genişledikçe de bizim Uzay Kovboylarımız'a olan htiyaç da o oranda artıyor.


Spike Spiegel, Wong Hau, Valenitne Faye ve Black Jet'in maceraları herhalde bir otuz yıl sonra da en iyiler listesinin ilk üç sırasını zorlayacak. Herhangi bir en iyi olabilir; en iyi karakterler, en iyi bilimkurgu, en iyi komedi...

1- Neon Genesis Evangelion



Ve geldik bir numarayaa!

Evet, en iyi yirmi anime listemde de baştaydı Eva, bu listede de başta. Bu kadar kapsamlı ve bu kdar "tam" bir anime dizisinin- filmleri, oyunları da var-listede başka bir yerde olmasına gönlüm razı gelemezdi açıkçası.

2015 yılında, uzaydan gelen ve Angel adı verilen yaratıkların dünyaya saldırması sonucu insanoğlu (tabii Caponlar) bu uaylılarla savaşmak için Eva isimli makineleri (!) icat etmiştir. Tam bir master-mind olan Gendou Ikari'nin on dört yaşındaki oğlu Shinji Ikari, Shinji gibi bir pilot olan Rei Ayanami, Misatu Katsuragi ve Souryuu karakterlerinin insanları kurtmark adına çıktılkarı macera on numero on on!

Not: Tokyo-3'te yaşayabilirdim ben. Neden olmasın?



QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam