-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 20 Anime


Malum, her şeyi listeleme çağındayız. "2015 Yılının En Seksi Aktörleri", "20'li Yaşlarda Yapılması Gerekenler" vesaire vaise... Eh, ben de eksik kalır mıyım? Özellikle şu kış aylarında ayaklarınızı uzata uzata izleyebileceğiniz tonlarca anime varken bu arkadaşları -hepsi birer dostumi yoldaşım benim- sizlerle paylaşmamak olur mu?

Manga/Anime Önerileri serisinden biraz daha farklı olarak bu sefer size çok şey katacak. Hayata bakış açınızı değiştirecek, hadi en olmadı ortamlarda sizi havalı gösterecek animeleri sıralayacağım. Bazılarını hızlı hızlı geçeceğim ancak aralarından incelemesini yapmamı istediğiniz bir tane varsa sutuncc@gmail adresine mail atarak bu isteği belirtebilirsiniz.

Vira vira!

20-Hellsing


Mangası 1997, animesi ise 2001 yılında yayımlanmaya başlamış olan Hellsing vampirler ve doğaüsü güçlere sahip olan diğer canlılarla ilgili hikaye, roman, film, anime sevenler için bire bir. 20. sırada olmasının sebebi bana ne kadar yaşlandığımı hatırlatmış olması. Bir de tabii başlık "En sevdiğim 20 Anime" olmadığı için. Yoksa Hellsing çok daha yükseklerde olurdu.


Hikaye kısaca şöyle,
Londra'da Hellsing Operation adlı kuruluş, doğaüstü varlıkları yakalamaktadır. Avcı vampirimiz -hakiki vampirdir. Öyle ısırkla mısıkla vampir olmamıştır-  Alucard ise baş karakterde döktürmektedir. Avcı vampirden kasıt ise, Hellsing adına vampir avlayan bir vampir olmasından gelmektedir. Aksiyonu bol, çizimleri 1997 yılı baz alınırsa yenilikçi bir anime Hellsing. 

19-Kill la Kill


Adı "Öldür la öldür! Ne duruyon olm?!" tarzı serzenişleri anımstsa da -çok şaşıracaksınız ama- anime Ankara'da geçmemekte. 

24 bölümlük kısa bir anime serisi olan Kill la Kill, Gokuseifukuları yani, Goku Lisesi Uniformaları'nı giydikleri zaman süper güçlere kavuşan arkadaşları anlatıyor. Tabii böyle zart diye geçtiğime bakmayın. Altı dolu, izlerken hem eğlenecek hem de "Ya bu anime böyle gelip geçiyor gibi ama aslında alt metni dolu" diyeceğiniz bir anime. 

Hikayesi;

Ryuko Matoi adlı kızımız, babasından onda kalan yarım bir makas ile ailesinin intikamını almak için Goku Lisesi'ne gelir. Bu lise, öğrencilerin, dahil oldukları kulüplere göre özel güçleri olan üniformalarını ldıkları, hatta ve hatta aileleerinin gelir düzeyinin öğrencilerin bu klüplerdeki başarılarına göre değiştiği bir yerdir. Fazla ütopik, (aslında distopik ama komedi ögeleri sayesinde bunu size pek çaktırmayan) korutucu ve eğlenceli maceralara atılır tam bir tomboy olan Matoi burada. Tabii bir yandan da babasının ona bıraktığı süpeç güçlü giysisisnin (Senteksu) yardımıyla bu süpr güçlere sahip elbiselerin sırrını ve babasına neler olduğunu öğrenmeye başlar.

18- Serial Experiments Lain



Ouuu sıra geldi bilim-kurgu, gizem, sanal dünya (virtual world) klasmanındaki animelerden birine!

Zaten bu tarz animeleri seviyorsanız hikayesine ihtiyaç duymadan hop diye animeyi izlemeye başlayacaksınız, biliyorum. Ama ben yine de bu türlere aşina olmayanlar için biraz bahsedeyim bu güzel animeden;

Hikaye Lain Ikawura aldı, biraz garip, içe dönük bir Japon genç kızımızın ekseninde dönüyor. Nerd babası ve bir soğuk gibi bir değişik annesiyle yaşayan Ikawuramız bir gün Wired isimli sanal dünyayla tanışır ve olanlar olur...

17-Naruto



Naruto hayranları beni tefe koyacaklar bu kadar ünlü bir animeyi son sıralar koyduğum için ancak "Ne yapayım anacığım?" ortalık güzel anime kaynarken Naruto'ya on yedincilik düştü.

Ninjalık okulunda okuyan,  Sasuke Unchica ve Sakura Haruno ile maceradan maceraya koşan Naruto Uzumaki'nin yıllar yıllar süren hikayesini kendinize uzun soluklu bir hayat arkadaşı arıyorsanız şiddetle tavsiye ederim. Zira yüzlerce bölümlük animesi ve mangasıyla Naruto listedeki en uzun serilerden biri.

Yalnız şuraya bir dikkat yazısı koyayım; Naruto'nun maceraları, karakterler, başlarından geçen olaylar vs. sizi gerçek dünyadan kopartabilir, işinizi gücünüzü yapmanızı engelleyebilir. "Kısa süren anime olsun, kafam rahat olsun" diyorsanız hiç başlamayın. Başlarsanız da sonra bana gelmeyin "BenNarutoyla yatıp Narutoyla kalkıyorum" diye.

16- Sword Art Online




Lisetede nereye koyacağımı bilemediğim animelerden birine geldi sıra. Fikri o kadar güzel ki, içimden ilk ona eklemek geliyor. Ancak işlenişe, karakterlerin havada kalışına bakıyor ve kendisine ilk on beşte yer vermek bile içimden gelmiyor.

Peki ne bu polemiği bol Sword Art Online? 2022 yılında icat edilen bir sanal gerçeklik oyunu.("zaman" kavramı tek bir düzey belirtmediğinden bırakın ben de "icat edilecek" yerine icat edilen diyeyim. Neden? Maksat kafanız karışsın)

Olay nedir?

İlk 1000 Beta testerdan biri olan Kirito, oyunu oynadığı sırada diğer birçok oyuncu gibi Sword Art Online'ın yaratıcısı tarafından oyuna hapsedilir. Bedeni dünyada, zihni ise sanal gerçeklik oyununu içinde hapsolan insanların bu durumdan tek kurtuluş yolu kendi aralarında savaşarak zirveye ulaşmasıdır.

Konu müthiş değil mi? Ancak sanırım 25 bölümde bitirme zorunluluğu olduğundan böyle yalapşap bir şey izliyorsunuz. Yine de çok güzel anime. Daha iyi olabilirdi diye not kırdım yani.

15-One Piece


Ayynı Naurto gibi, bir neslin birlikte büyüdüğü One Piece listemde on beşinci sırada.

Eğer sizi yıllar boyunca bırakmayacak, hikayesiyle ve maceralarıyla sarıp sarmalayacak bir anime serisi arıyorsanız doğru yerdesiniz.

14-Mirai Nikki - Future Diary


"Ay deli bu kız ayoooooool!" Kimden mi bahsediyorum? Tabi ki de Yuno Gasai'den! Şu ana kadar yaratılmış en komik, en manyak yandere karakterinden!

Ömrü tükenmek üzere olan bir tanrının kendi yerine geçecek kişiyi seçmek için oluşturdupu bir tür oyunun içinde buluyoruz kendimizi bu animede. Tanrı adayları, geleceği gösteren günlükler sayesinde birbirleriyle savaşıp son sağ kalan olmaya çalışacaklar. Biz de bu animeyi, bir gelecek günlüğü sahibi olan Yuki'nin gözünden izleyecek, Yuki'ye ve Yuki'nin annesini bile öldürmeye kalkışacak kadar saplantılı ve aynı zamanda bir gelecek günlüğü sahibi olan Yuno'ya hayran kalacaksınız.

Pişman olmayacağınıza eminim. Gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz bu animeyi.

13- Hunter x Hunter


Geldiik uzuuuun mu uzuuuuun bir anime serisine! Yüzlerce bölümlük animesinin nasıl bittiğini anlamayacaksınız bile!

12- Noragami

Ah! Çoğu listelerin ilk yirmisinde bile olmayan Noragami bende on ikinci sırada. Tabii kalbimde ilk onda ancak o kadar müthiş animeler var ki, kayıra kayıra ancak on ikinci sıraya koyabildim Noragami'yi.

5 Yen'e dilek gerçekleştiren ve topladığı bozuk paralarla bir gün kendi tapınağını inşa etme hayali kuran, isimsiz cisimiz tanrı Yato'nun maceralarını izlerken mutluluktan havalara uçacaksınız. Benden demesi. Hem mangası hem de animesi hala devam etmekte ayrıca!

11- Samurai Champloo

İki savaşçıyı ölümden kurtaran garson kız Fuu ve az nce bhsettiğim, kurtarılan iki savaşçının -Jin ve Mugen- "Ayçiçeği Kokan Samuray"ı aramalarını konu ediyor Samurai Champloo. Çizimleri, renkleri muhteşem. Karakterlerin hal ve tavırlarını biraz Cowboy Bebop'un karakterlerine benzetebilirsiniz. Zira iki animenin yönetmeni de aynı; Shinichiro Watanabe.

10- Fullmetal Alchemist

Simyacılığın çok önemli olduğu paralel bir evrende geçen olayların ele alındığı bu animeyi duymayan kalmamıştır sanıyorum. Kaldıysa da hemen öğrensin, açsın mangasını okusun, animesini izlesin. Alt metni dolu dolu, çizimleri gözlere bayram ettiren bir anime Fullmetal Alchemist. Mangalarını da Türkiye'deki büyük kitapçılarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

9-Steins;Gate.

Bilim-kurgu ve zaman yolculuğu denildiğinde akla gelen ilk animeye geldi sıra. Kazara zamand geri gitmeyi başaran çılgın bilimcilerimiz (maddo scientosto) Okabe, Kurisu Makise ve Daru'nun hikayesi listede dokuzuncu sırada. Steins; Gate'i kolaylıkla son beş yılın en iddiali animeleri arasında sayabiliriz (İlk beşe kesinlikle girer)

8- Monster

Seinen türündeki bu manga / animeçizimleri ve karakterlerinin gelişimiyle biraz daha büyüklere hitap ediyor. Mamgası yedinci volümünde ve hala devam etmekte. Volüm dediysem, kocaa roman gibi volümleri var. Belinizi büker, fıtığınızı attırır, o derece.

Hikaye ise, Almanya'ya gelip özel bir hastanede çalışmaya başlayan dahi beyin cerrahı Kenzo Tenma'nın hayatın gerçeklerine karşı zayıf olan bünyesinin yavaş yavaş eğişimini görüyoruz.

7-Darker Than Black

Bilinmeyen bir nedenden dolayı biri Brezilya'da, diğeri de Japonya'da olmak üzere dünyada açılan iki kapının sonucunda bazı insanlar doğaüstü güçlere sahip olur. Devletler bu insanların kimliğini gizlemeyi seçer ve bu doğaüstü güçlere sahip olan arkadaşlarımız da kendilerine sendikalar kurarak onları yok etmeyi -veya işlerine yarıyorsa kullanmayı- amaçlayan devletlere karşı savaşırlar. Ancak savaşılan canavar kimdir, nedir, bu sorular animenin ilk sezonun sonunda cevaplanmaya başlar.

6- Tokyo Ghoul

Mangasını çok rahat ilk üç sıraya koyabileceğim Tokyo Ghoul'un animesi bekleneni veremediği için kendisini üç sıra geriye attım. Yine de son dönemlerde yaratılan en güzel ve karmaşık karakterlerden biri olan Ken Kaneki (Hiase Sasaki) ile tanıştıyıor bizi Tokyo Ghoul.


Hikayesi;

Gulyabanilerin, insan yiyen insanların farklı bir insan türü olarak insanların içinde yaşadıkları ve CGS adlı polisler tarafından "avlandıkları" bir dünyadayız ve olayları gulyabani bir kızın organlarının kendisine nakledilmesi sonucu yarı-gulyabaniye dönüşen on dokuz yaşındaki bir gencin gözünden görüyoruz. Oldukça detaylı olduğundan karakterleri aklınızda tutmakta zorlanabilirsiniz. Ancak çizimlerine, kurgusuna, karakterlerine, hikayenin doluluğuna hayran olduğum için ben yine de mangasının tercih edilmesi taraftarıyım.

5-Code Geass


Code Geass adı verilen ve insanlara istediğini yaptırma olanağı sağlayan bir güç kazanan lise öğrencisi Lelouch Lamperouch'un hikayesini izliyoruz Code Geass'ta.

Havalı, zeki, şeytan baş karakterlere karşı zaafınız varsa hiç durmayın. Stratejinin, politik manevraların ve mekaların cirit attığı Code Geass'ın Lelouh'u da tam size göre (:

4- Cowboy Bebop



Uzay Kovboylarımız dördüncü sırada! Yıl olmuş 2070'ler! Cowboy Bebop ve arkadaşlarının gezegenlerarası maceralarına da bu sıra yakışırdı zaten!

3- Shingeki No Kiyojin - Attack on Titan

Gereğinden fazla popüler olmasını bir kenara bırakırsak, mangası ve animesi eşit derecede güzel olan nadir hikayelerden biri Attack on Titan. Sui Ishida karakter olarak çok sevdiğim bir mangaka. Çizimleri de çok güzel. Üzerne bir de animenin mükemmel renklendirmesi eklenince ortaya müthi bir iş çıkıyor. Tabii çılgınlar gibi yan hikayelerinin yazılması çizilmesi izleyicilere ve okuyuculara neyi izleyip okuyacaklarını şaşırtsa da, kurgusu murgusu dört dörtlük bu animeye de bu listede daha düşük bir yer verilemezdi. Hiiç kusura bakmayın!

2-Death Note

Hem nisbten kısa süren hem de dünyaca ünlü nadir animelerden Death Note ikinci sırada. Akıl oyunlarının havada uçuştuğu, en zeki olmanın kazanmaya yetmediği bu "oyun" gönüllerin birincisi.

1- Neon Genesis Evangelion



Evangelion diyeni vaaar, Eva diyeni vaaar... Ne derseniz deyin, Hideki Anno'nun yarattığı bu müthiş evren sizi alıp bambaşka bir dünyaya götürecek.  Naruto ve One Piece'te yatığım uyarıların aynısını Eva hakkında da yapacağım;

Animesi, kitapları, fimleri olan bu arkadaşın (arkadaş gibi oluyor animeler bir süre sonra) dünyasına kaptırmadan önce yemeği ateşte, ütüyü fişte mi bıraktınız diye etrafı iyice kontrol edin. Bir girdiniz mi çıkışı zor çünkü.


Not: AAAAAY! Psycho-Pass'i unutmuşum! Onu da beşbuçukuncu ilan ediyorum. 5. ve 6. animelerin arasında olduğunu farz edin (:






QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam