çin mutfağı
çin restoranı sendromu
çin yemekleri
Filmler
istisnalar
monosodyum glutamat
Çin Restoranı Sendromu
MSG (Monosodyum glutamat) ve Çin yemekleri arasındaki bağ
Hayır hayır şaka yapmıyorum, böyle bir sendrom gerçekten mevcut.
Genel olarak Çin'de üretilen ancak yalnızca Çin yemeklerinde değil, her türlü Uzak Doğu- Asya mutfağında kullanılan tat vericinin -MSG-, yemeği yedikten birkaç dakika sonra etkilenen kişinin belirli reaksiyonlar göstermesine neden olduğu iddia edilen bir semptomlar bütünü Çin Restoranı Sendromu.
Bu sendromdan muzdarip kişilerde:
Bulantı,
Ateş,
Baş ağrısı,
Terleme,
Ağız yolunda uyuşukluk,
gibi yan etkiler gözlenmekte. Bu etkiler ertesi güne genellikle geçiyor. Rezil olan bir akşam yemeği de yanınıza kalıyor.
Bu durumda çoğu makalelerde MSG suçlansa da, pekmez ve mısırdan ürtilen, GDO'lu olması dışında doğal olmayan hiçbir madde ihtiva etmeyen MSG'nin herhangi bir yan etkisinin olduğu şu zamana kadar kanıtlanamadı. GDO zaten her türlü Asya yemeğinde var. Birkaç liraya aldığımız Çin erişteleri, zevkle lüplettğmiz soya fasulyeleri ve soya fasulyesinden yapılma her türlü sos ve yiyecek zaten GDO'lu.
Bir kısım bu sendroma MSG'nin neden olduğuna dair son derece emin konuşurken, diğer bir kısım ise Çin yemekleri yapılırken kullanılan alkol veya sosların bazı yan etkilere neden olabileceğini iddia ediyor.
Ben de güzel bir Çin restoranı ararken, tesadüfen öğrendim böyle bir sendrom olduğunu. Şu zamana kadar defalarca, -Türkiye ve kıt'a Avrupası dahilinde- çeşitli restoranlarda Çin, Japon, Vietnam, Tay, Malezya yemeği yedim. Aralarında, fiyat-servis-hijyen seviyesi bizim Almanya'da orada burada açtığımız dönercilerle eş olanlar da vardı. Dipçik gibiyim. Gerçi 1 (yazıyla "bir) liralık tavuk döner yemiş ortalama bir Türk gencinin bu semptomdan etkileneceğini zannetmiyorum ancak ben yine de diyeyim.
Kaynaklar:
Hiç yorum yok
Yorum Gönder