-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Anime ve Manga Atölyeleri Nedir, Neyin Nesidir? Fikri Nereden Çıktı? Ne Yapıyoruz Biz Bu Atölye-Söyleşilerde?



Şimdi tabii pek alışılagelmiş bir şey değil yaptığımız. O nedenle de sürekli "Bu atölyelerde ne yapıyorsunuz? olay nedir?" şeklinde sorular gelip duruyor. Dedim olmayacak böyle, bu seminerlerin fikri nereden çıktı, bir açıklamasını yapayım güzel güzel. Açıklama için şöyle buyrooooonz:

Efenim ben Su tunç, şahsına münhasır bir yarı-otaku (kendi kendimi öyle ilan ettim, şaapmayın) olaraktan 16 yaşından beri kitaplar ve hikayeler yazmakta, bu alandaki yetisini de gerek profesyonel gerekse özel hayatında gereğinden fazlaca kullanmakta. (Yazar burada çılgınlar gibi yazıyorum, sabah akşam durmuyorum yazıyorum, yazmak hem hobim hem de ekmek kapım demek istiyor)



Ali Toğlukdemir ise endüstriyel tasarımcı olup, Takeşi Obata'nın çizimleri üzerinden kendini geliştire geliştire bir çizgi yakalamış, bir yıldır çeşitli uluslararası mecralarda kendi mangasını çıkartan bir mangaka. Çizimlerini görünce zaten kendisine "mangaka" ünvanını kendi kendinize yakıştıracaksınız. Şuradan işlerine bakabilirsiniz:

https://www.instagram.com/alitoglukdemir/


Ben kurgu yaparım, çılgınlar gibi yaparım, önünü alamam. Şu sıralarda ise bir bilim kurgu-macera romanını bitirmeye uğraşmaktayım. Ali ise kendi mangasını (Invisible) devam ettirmekte. Ek proje olarak "Neden bir manga yaratmıyoruz ki biz?" diye sorduk. (Olay gerçi Çizgi Fanzin adlı derginin bizden "olasılık" temalı bir one shot istemesi ile ortaya çıktı. Yalnız dergi bize bir haftalık süre verince eteklerimiz tutuştu tabii)


Daha önce Aziz Can Binen ile bir one shot maceram olduğundan bir çizerle çalışma tecrübem vardı. Ancak tabii herkes aynı olmuyor. özellikle böyle birlikte çalışılan durumlarda iş de acilse tam bir kaos ortamı oluşuyor. Biz de Ali ile bunu yaşadık. Bir haftalık bir sürede ben kurguyu oluşturdum, gerekli yerlerde Ali müdahale etti. Ali çizimleri yaptı etti, gerekli yerlerde ben karıştım işine. İttire kaktıra, bir hafta içerisinde bir one shot çıkartmayı başardık. Ben hızımı alamayıp kurguyu en az üç volüm daha çıkartacak şekilde geliştirince de devam edelim bu işe dedik.

Hikayeyi birer kare birer kare, İngilice ve Türkçe olarak her gün Instagram'dan ekleyelim dedik. İki de Tumblr hesabı açacağız. Bir anda yüklemektense günübirlik çalışmak daha iyi göründü.

Mangamız "Kayra"nın Instatoon adresleri:

Türkçe: https://www.instagram.com/instatoon_kayra_tr/

İngilizce: https://www.instagram.com/instatoon_kayra/

O sırada Mimar Sinan, Bahçeşehir ve Işık Üniversitelerinde Grafik ve Video Oyun Dizaynı dersleri veren  Profesör Çetin Tüker benimle iletişime geçti. "Öğrenciler mutlaka öğrenmeli şu anime-manga-cosplay konularında" dedi. Bu fikir dallandı budaklandı ve Ali ve ben birbirimizi "Manga nasıl yaratılır? Manganın türlerine göre kurgu nasıl oluşturulur? Çizimler nasıl yapılır?" konularında seminerler verirken bulduk.


Şu an için tam bir atölye söz konusu değil maalesef. Ancak Kadıköy Karikatür Evi bu konuda oldukça istekli. Eğer yeterli istek olursa, haftalık manga çizim ve kurgu dersleri (ücretsiz olacak büyük ihtimalle) verme durumu olabilir. Şu an benim programım Cumhurbaşkanınkine eş değer bir yoğunlukta olduğundan anca pazarları yapabileceğiz. 22 Ocakta bir söyleşi daha var. Burada anime ve manga ile ilgili temel bilgileri ve sonrasında sıfırdan bir manga nasıl oluşturulur onu öğreneceğiz. Aötlyelerde ise herkes kağıt kalemini alıp, klasik manga çizim yöntemlerini öğrenmeye başlayacak ^.^

22 Ocakta, 14:00-17:00 arası yine Kadıköy Karikatür Evi'nde olacağız. Gelin, çok eğlenceli geçiyor. Ben de yığınla şey öğreniyorum arada (:

Not: 25 Aralıktakine beklenenden çok daha fazla katılım oldu. Ayakta kalanlar, gelip, dolu olduğunu görünce geri dönmek zorunda kalanlar çok oldu. 22 Ocakta bu sorunun önüne geçilecek. Aynı zamanda, eğer siz de geri dönmek durumunda veya ayakta kalanlardan biriyseniz lütfen sutunc92@gmail.com'dan benimle iletişime geçin. Yerinizi sağlama alayım (:


QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam