-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Mine Vaganti




Şimdilerde son filmi "Şahane Misafir" ile beyaz perdede olan Ferzan Özpetek'in bir önceki filmi Mine Vaganti, yani Serseri Mayınlar.


Filmin dilinin, konusunun ağırlığına göre oldukçai hatta bayağı bir hafif olduğunu söylemeliyim. Aslında ortada büyük bir aile dramı yaşanırken Özpetek bunu bize sanki ağzımıza bir parmak bal çalıyormuş gibi anlatıyor. Bu nedenle de konunun ağırlığını ve kurgunun sağlamlığını fark etmeden insan " Ne güzel filmdi . Hayatım değişmedi ama güzeldi." diyebiliyor. Hayatı değiştirme olayı kimin hangi filmden hayatına dair ne bulşduğuyla ilgilidir. Başka da bir şey değil. Bu nedenle az önce yazdığım şey yalnızca öznel bir kanıyı taşıyor olmakla birlikte içinde genele varılabilecek bazı önermeler de sunuyor.

Bu kadar laf kalabalığından sonra filmin konusunu anlatmaya dalarak ortamı toparlamak istiyorum izin verirseniz. Film, güney İtalya'da, aile bağlarının güçlü olduğu bir şehirde geçmektedir. Roma'da işletme okuduğunu söyleyip aslında edebiyat mezunu olan Tomasso aile şirketinin büyük ortaklığına tanık olabilmek için evine döner. Ancak yıllardır sakladığı bir sırrı vardır.

Sırrını ilk önce ailenin makarna şirketinin başında olan ağabeyine açar ve yemek sırasında bunu tüm aileye itiraf edeceğini söyler. Ağabeyi Antonio ise ona biraz daha düşünmesi gerektiğini söyler. Yemek gerçekleştirildiği sırada ise söz alan Tomasso'yu susturan ağabeyi Antonia bombayı patlatır; eşcinseldir. Antonio'nun bu sözleri üzeirne tüm aile karışır,, baba kalp krizi geçirir. Ortağının ve ortağının kızının önünde küçük düşürülmüştür. Ağabeyinin itirafının aynısını yapmak üzere olan Tomasso'yu sevgilisi Roma'da bekliyordur. Ancak yapılacak bir şey yoktur. Şirket Tomasso'nun üzerine kalmıştır.

Bir de Alba vardır. Ortağın zengin ve akıllı kızı. Tomasso'nun eşcinsel olduğunu bilen ve onunla yakın arkadaş olan Alba bir süre sonra Tomasso'ya karşı bir şeyler hissetmeye başladığını fark eder. Yalnız bu hisleri karşılıksız değildir. Kafası karman çorman olan Tomasso'yu Roma'dan kopup gelen sevgilsi ve diğer eşcinsel arkadaşları daha da beter edeceklerdir. Bir yandan aileden eşcinsel olduklarını saklamaya çalışan arkadaşlarının komedisini izlekren boğulabilir, bir yandan da Tomasso'nun yaşadığı ikilemi uzun uzadıya inceleyebilirsiniz. İkisini aynı anda yapabilirseniz, kralsınız.

 Hikayeyle paralel giden, geçmişte yaşanmış bir hikâye var. Alsında aileyi tek bir çatı altında tutan, değişik bir kadın olan- bu nedenle de serseri mayın adı takılan- büyükannedir. Sevdiği adamın ağabeyiyle evlenen ve sonsuza kadar da onu sevecek olan büyükanne diğerlerine benzemez. Belki daha öncesine yaşadığı bu imkânsız aşk nedeniyle Antonio'nun ve Tomasso'nun halinden anlar. Hikayeyi toparlar, çok daha muhteşem hale getirir.

Su Tunç
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam