-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 20 Anime Film




Japonlar live action konusunda ne denli kötüyse, anime filmler konusunda o kadar iyi. Güzelim anime ve mangaların live actionları saç baş yoldururken, özellikle de orijinal senaryolu -yani uyarlama olmayan- anime filmleri birer efsane olma özelliğini taşıyor. İşte mutlaka -ama mutttlaka- izlemeniz gerek anime filmler: (Bir ara live action listesi yapmaya yeltendim ancak aklıma Shingeki no Kyojin, Death Note, Bakuman, Dragonball Evolution'ın live actionlarının insanüstü korkunçluğu gelince yarım bıraktım. Arada iyi olanlardan seçtiğim bir listeyi önümüzdeki aylarda yayımlamak planımda var hala. Ama önce bir sinirim, atarım geçsin)

Dikkaaat dikkat! Listeye anime serilerinin devam filmleri eklenmemiştir. Yoksa Naruto, Gintama, One Piece, Steins; Gate, Monogatari, Psycho-Pass vs. gibi devam filmi olan serilerden geçilmezdi liste.



20) Byousukou 5 Centimeter (5 Centimeters per Second)

Tür: Dram, romantik, hayattan kesit


Üç kısa filmden oluşan bu ilginç film, ailesinin işi sebebiyle sürekli şehir değiştirmek zorunda kalan Akari Shinohara'nın içe kapanık, bir o kadar da güzel hikayesini anlatıyor 5 Centimeters per Second.


19)  Doukyuusei

Tür: Shounen ai, hayattan kesit, okul hayatı, romantik


Lise çağındaki iki erkeğin birbirlerine olan hoşlaşmasını anlatan Doukyuusei güzel kurgusu ve
suluboya tablolar andıran sekanslarıyla on dokuz numarada.



18) Piano no Mori

Tür: Macera, komedi, dram, müzik, hayattan kesit, seinen


Amamiya Shuuhei babaannesinin sağlık durumu nedeniyle Tokyo'dan kırsal kesme taşınmak zorunda kalan orta okul çağlarında bir çocuktur. Babası ünlü bir piyanist olan Amamiya da küçük yaşlardan beri piyano dersleri almaktadır. Yeni okulunda dışlanan Amamiya'yı sınıftan çocuklar ormanın içindeki bozuk piyanoya gönderirler. Amamiya piyanoyu çalmayı başaramaz. Ancak Amamiya ile birlikte gelen sınıf arkadaşı Kai piyanodan hiç beklenmeyen melodiler çıkartacaktır.


17) Flanders no Inu

Tür: Dram, tarih


Flanders, yani Belçika'nın kuzeyindeki Felemençke konuşulan bölgede geçen hikaye, Nello Tarth adı verilen bir çocuğu konualmakta. Anne-babası öldüğünden dedesiyle yaşayan Nello'nun tutkusu resim yapmaktır. Rubens'in izinden gitmek için çalışıp çabalayan Nello bir gün Patrash adında bir köpekle karşılaşır. Kimsesiz iki miniğin güzeller güzeli hikayesi, aynı Rubens tabloları gibi karelerle birleşince ortaya mükemmel bir seyırlik çıkıyor.


16)  Toki wo Kakeru Shojo (The Girl Who Leapt Through Time)

Tür: Bilimkurgu, macera, okul hayatı


Tomboy bir kız olan Makoto günün birinde elindeki dosyaları düşürür ve puv! Kendini bir önceki günü yaşarken bulur. Her sıçrayışta zamanda yol alabildiğini fark eden Makoto, elindeki fırsatla yanlış giden olayları düzelteyim derken her şeyi eline yüzüne bulaştıracaktır.



15) Memories

Tür: Dram, korku, psikolojik, bilimkurgu


Akira'nın yaratıcından üçer bölümlük, yer yer insanın içini ısıtan, yer yer de korkutan, 1995 yapımı bir bilimkurgu. Distopya ve psikoloji sevenleri buraya doğru alabiliriz.



14) Suzumiya Haruhi no Shoushitsu ( The Disappearence)

Tür: Komedi, bilimkurgu, gizem, okul hayatı


Oldukça egzantrik ve uzaylılarla kfayı bozmuş bir tip olan Suzumiya Haruhi'nin ortadan gizemli birbiçimde kaybolmasıyla başlayan olaylar sinsilesini konu ediyor The Disappearence.



13) Sakasama no Patema

Tür: Bilimkurgu, seinen


Dünya tersine dönerse ne olur? Sanat yönetmenliği dudak uçuklatan bu filmin fazlasıyla benzeri "Upside Down" adıyla Hollywood'da çekildi. Başrolde de Kristen Dunst oynamaktaydı.


12) Tokyo Godfathers

Tür: Komedi, dram


Bir transseksüel, bir ayyaş ve evden kaçan minik bir kız bir gün sokakta terk edilmiş bir bebek bulurlar ve olaylar gelişir. Tokyo Godfathers benzeri filmlere Hollywood'da rastlamak mümkün. Tabuları yıkan bu mükemmel iflm size bir de olayın Uzak Doğu tarafını gösteriyor.


11) Summer Wars

Tür: Komedi, bilimkurgu

OZ adı verilen sanal dünyanın yarı zamanlı moderatörü, 17 yaşındaki deha Kenji Koiso'nun -OZ'dan çok daha ilginç olduğunu keşfedeceği- gerçek hayatla verdiği mücadeleyi anlatan Summer Wars on bir numarada.


10) Bakemono no Ko (The Boy and The Beast)

Tür: Fantastik, komedi, dram


Annesi öldükten sonra babası da ortalarda görülmeyen Ren Kumaretsu adında bir ayı tarafından sokaklarda amaçsızca dolaşırken bulunur. Hayvanlar dünyasına adım atan Ren, bu dünyanın baş edilmez "hayvanı" Kumaretsu'yu değiştirecek, aynı zamanda kendi de değişecektir.

9) Metoroporisu

Tür: Bilimkurgu, aksiyon, macera, drone


Mükemmel animasyonları ve merak ettiren kurgusu ile Metropolis dokuzuncu sıradaki yerini fazlasıyla hak ediyor. 



Tür: Gerilim, psikolojik


Japonya'da kadınlara karşı bakış açısını çok sert bir biçimde eleştiren Perfect Blue, müzik kariyerini bırakıp dizilerde oynamaya başladıktan sonra "orasını burasını açtığı" gerekçesiyle kendinden nefret etmeye başlayan -stalker- bir hayranı tarafından çılgınca tehdit edilen bir artistin yaşadıklarını konu alıyor.


Tür: Bilimkurgu, macera, gerilim, aksiyon


Inception'ın atası olarak kabul edilen Paprika, rüyalara girerek deneyler yapan bir grup dahi-psikiyatrın başından geçen ilginç -biraz da korkutucu- maceraları ele alıyor. Gerçeklik algısının bir süre yok olduğu noktada, doksan dakikalık Paprika, üç saat süren Incetion'a adeta taş çıkartıyor.



Tür: Bilimkurgu, macera, aksiyon, komedi


Absürd komedi, Freudyen göndermeler ve macera sevenler buraya! Lisedeki aşkıyla buluşan ve evlenmek üzere olduğunu öğrenen kahramanımız, ex- aşkının babasının restoranı Yakuzalar tarafından basılınca poposundanvurularak öldürülür. Ölmek istemediğini beyaz edince dünyaya geri dönen kahraman, ex-akşını ve yanında kızın kız kardeşini de alarak bir balinanın (?) içinde maceralarden maceraya koşar. 

Freud göndermelerinin tamamını yakalamak için elinizde kalem-kağıtla izlemenizi önermekteyim.


5) Akira

Tür: Bilimkurgu, aksiyon, macera


1988 yapımı bu kült film, Üçüncü Dünya Savaşı sonunda yok olan Tokyo'nun yerine yapılan Neo-Tokyo'da geçmekte. Neo-Tokyo'da gerçekleşecek olan 32. Olimpiyatlardan bir yıl önce, yani 2019'da patlak veren terör ve cyber-suçlar ile savaş vermeye başlayan psişikler, her şeyin müsebbibi olan Akira'ya ulaşır.



4) Kimi no Na Wa

Tür: Dram, romantik, doğaüstü


Bu yılın süpriz animesi olarak gösterilen Kimi no na Wa, beklentilerin de ötesine geçerek izleiyicilere gerçek bir şölen sunuyor.

Rüyalarında birirlerinin yerine geçen Taki ve Mitsuha arasındaki gizemle birlikte  başlayan hikaye, iyi seçilmiş diyaloglar ve başarılı karakter tasarımlarıyla birleşince ortaya son yılların en başarılı animelerinden biri çıkıyor. Kimi no na Wa'yı bir on sene sonraki listelerde de göreceğimize dair güvenim tam.


3) Ghost in the Shell

Tür: Bilimkurgu, militer, cyborg, macera


Şimdilerde başrolünde Scharlett Johansson'ın oynayacağı Hollywood uyarlamasıyla gündemde olan Ghost in the Shell üç numarada.

Anime serisi de olan Ghost in the Shell'i listeye almamın ebebi ise orijinal hikayenin filmlerde ilerliyor oluşu. Açılışından itibaren Matrix havasının sezildiği Ghost in the Shell'in ilk filmi 1994 yapımı. The Matrix ise 1999. Siz anladınız.


2) Neon Genesis Evangelion

Tür: Bilimkurgu, macera, mecha, distopik


Bizden bir on sene önceki otaku kitlesinin tek aşkı -ki Evageek'ler hala dünyanın her yerinde- Neon Genesis Evangelion ikinci sırada. Dünyaya musallat olan "Angel"lar nedeniyle distopik bir evrende yaşamak zorunda kalan insanların tek umudu Eva'lar ve bu Eva'ları kullanbilecek yapıdaki çocukların hikayesini anlatan Evangelion mutlaka -ama kutlaka- izlenmesi gereken filmlerden. 

Ayrıca, aynı Ghos tin the Shell gibi filmleri ve anime serileri de bulunmakta. Ancakorijinali 1994 yapımı olan filmi. Ghost in the Shell'in de Eva'nın da izlenme sıraları Star Wars'ten hallice.


1) Hayao Miyazaki Külliyatı


Ünlü mü ünlü yönetmen Hayao Miyazak'nin filmlerini öyle teker teker listeye koymaktansa, over-all yapıp bir numaraya yapıştırayım dedim. Bence iyi de yaptım. Ayrı ayrı birer başyapıt olan Miyazaki filmleri öyle "birini izledim, diğeri kaldı" denilecek türden değil çünkü. Bir haftasonu maratonunda cumartesi sabahından başlanıp pazar akşamına kadar hatmedileceklerden.

İşte size maraton için birkaç ipucu:

Princess Mononoke (Mononoke-hime)

Howl's Moving Castle ( Hauru no ugoku Shiro)

Nauiscaa of the Valley of hte Wind (Kaze no tani no Nausicaa)

My Neighrbor Toto ( Tonari no Totoro)

Castle in the Sky (Tenkū no Shiro Rapyuta) 

Spirited Away (Sen to Chihiro no Kamikakushi)

Kiki's Delivery Service (Majo no Takkyūbin)


QuickEdit

You Might Also Like

1 yorum

Unknown dedi ki...

Fotodaki şeyin adı ne

Infinyteam