-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Yaşamı Nehirde Son Bulan Yazar: Osamu Dazai


Defalarca intihar girişiminde bulunan ünlü yazar Osamu Dazai'nin trajik öyküsü.


Gazetemsi.com'da yazdığım yazıyı bloguma taşıdım ^.^ Orijinali şurada 

Özür dilerim.


Siz pazar günü -tabi o zaman yadığmda pazardı- miskin bilgisayarınızın başına geçmiş, sükût içerisinde filtre kahvenizi yudumlarken ben adı anıldığı anda bile insanı bunalımlara sürükleyen Osamu Dazai'den bahsedeceğim.Özür dilerim.


Çok rahat 27'ler Kulübü'ne girebilecek, hatta bu listenin başında yer alabilecek bir adam Dazai. Ne var ki 39 yaşında, sevgilisi Tomie Yamazaki ile birlikte atladığı kanalda intihar ederek öldü. Hem de yirmi yaşından itibaren birçok kez intihar girişiminde bulunmuş olmasına karşın. Başarısız girişimlerinden dolayı Dazai şanslı mı, şanssız mı, ona da siz karar verin.


Osamu Dazai 1909 yılında, Shūji Tsushima adıyla Kanagili zengin bir toprak sahibinin sekizinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İyi bir eğitim gö. 1927 yılında Hirosaki Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi görmeye başladı. Çeşitli dergilerde yayıncılık yaptı, kendi eserlerini de yayımladı. Üniversiteye başladığı dönemde aynı zamanda alkol, uyuşturucu ve fahişelerle tanıştı.


10 Aralık 1929'da, henüz yirmi yaşındayken ilk intihar girişimini gerçekleştiren Dazai girişiminde başarılı olamadı ve ertesi yıl üniversiteden mezun oldu.


1930'da Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'nde Fransız Edebiyatı Bölümü'ne başlayan Dazai okula başladıktan iki ay sonra Hatsuya Oyama isimli bir geyşa ile kaçınca ailesi tarafından reddedildi. Reddedildikten dokuz gün sonra ise Dazai, Shimeko Tanae isimli, 19 yaşındaki garson bir kızla Kamakura açıklarında intihar girişiminde bulundu. Tanae öldü, Dazai ise boğulmak üzereyken balıkçılar tarafından bulundu. Bulunduktan kısa bir süre sonra ise birlikte kaçtığı geyşa Oyama ile evlendi. Evlendikten kısa bir süre sonra ise Japon Komünist Partisi üyesi olmaktan dolayı tutuklandı.


Salındıktan sonra hayatını bir nebze olsun monotonlaştıran Dazai, 1933 yılında ilk kez Osamu Dazai takma adını kulandı ve Ressha (列車, Tren) isimli kısa hikayesini yayımladı. 1935'te ise üçüncü intihar girişimini gerçekleştirdi. Kendini asmaya çalışan Dazai bu sefer de başarısız oldu.


1930-1940 yılları arasında, İkinci Dünya Savaşı'nın en kızgın olduğu dönemde birçok eser yayımladı. Çoğu intihar etme isteğile yanıp tutuşan karakterleri işleyen eserleri ancak savaş sonrası dönemde okuyucu bulabildi.


Verem olduğu ortaya çıkan ve bu nedenle Pasifik Savaşı sırasında evine gönderilen Dazai, Amerikan sadırıları sırasında iki kez tamamen yanan evinden de -ailesiye birlikte- sağ kurtulmayı başardı.



Alkol ve uyuşturucu (morfin) alışkanlığı devam ederken verem hastalığıyla da cebelleşen Dazai bu dönemde onu asıl üne kavuşturan Shayo (İngilizcesi The Setting Sun. Maalesef Türkçe çevirisi bulunmuyor.) isimli şiir kitabını yayımladı. Kitabını yayımlanmasından kısa bir süre sonra ise kocasını evliliklerinden on gün sonra savaşta kaybeden Tomie Yamazaki ile tanıştı ve evini terk etti.


Yamazaki ile yaşadığı dönemde ise unutulmaz eseri, başlığı Türkçe'ye İnsanlığımı Yitirirken olarak çevrilen Ningen Shikkaku'yu (人間失格, No Longer Human) yazdı. 1948 yılında yayımlanan ve yarı-otobiyografik olma özelliği taşıyan roman tam anamıyla "yok sattı".


Kendini öldürme duygusunu dizginleyebilmek için eserlerindeki karakterleri öldüren Dazai, bir sonraki -ve de son- intihar girişimini sevgilisi Tomie Yamazaki ile 1948 yılında gerçekleştirdi. Tamagawa Kanalı'ndan atlayan çiftin ölü bedenleri kanalda ancak altı gün sonra bulunabildi.




Asahi Shunbun gazetesinde yayımlanması beklenen Guddo Bai isimli novellası ise yarım kaldı.


Günümüzde Dazai, Bungou Stray Dogs isimli manganın ana karakterlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli intihar etmeye çalışan ancak başarısız olan bir karakter olarak betimlenen Dazai, bu sayede yavaş yavaş yeni kuşak tarafından da tanınmaya başlıyor. Ayrıca belirteyim, bu ilginç anime karakterinin özel gücünün adı "No Longer Human" (:


QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam