-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Siyah Kuğu Beyaz Kuğuya Karşı


Filmi izleyeli oldukça uzun bir süre oldu ancak bazı sahneleri kesinlikle unutulacak gibi değil bu filmin :))


Öyle Böyle Değil Bir Spoiler İçerir Ki Sormayın





Nina( Natalie Portman ), yirmili yaşlarında başarılı bir bale grubunda balerindir. Grubun başkanı, sahibi eski balet Thomas Leory (Vincent Cassel ) bu sene Tchaikovsky'nin dünyaca ünlü  "Triple Ballet" sinden ( Uyuyan Güzel, Kuğu Gölü, Fındıkkıran ) "Swan Lake" i sahneleyeceklerini duyurur. Başroldeki beyaz kuğuyu ve kötü büyücünün kızı olan( bazı kareografilerde- örneğin Bolşoy Ballet- beyaz kuğunun kardeşidir  ) siyah kuğuyu aynı balerin sahneleyecektir . Geçen seneki oyunda başrolde olan ve büyük sükse yapan Veronica (Ksenia Solo ) 'yu Thomas emekliye ayırır ve yeni bir balerin seçeceğini söyler. Olaylar başlar...


Balerinler kendi aralarında yarışa girerler. Başka bir bale grubuna gitmiş , başarısız olmuş ve geri dönmüş olan Lily (Mila Kunis ) 'nin başrolü kapacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Bu arada tacını kaybeden Veronica da sorunlar yaratmaktadır.  Thomas'ın balerinleri seçme günü geldiğinde, o güne kadar  iyi bir grafik çizen ancak  üstün bir başarı gösteremeyen Nina'mız da başrole aday balerinler arasına gösterilir.

Nina gösterisini yaptığı sırada içeri giren Lily tüm dikkatini dağıtır ve her şeyi rezil eder. Büyük bir hayal kırıklığıyla eve döndüğünde onu eski bir balerin olan annesi karşılar.

Filmde geçen konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla Nina' nın annesi yirmi sekiz yaşındayken üye olduğu bale grubundan bir baletten hamile kalır ve bu durum da bale yaşamına son vermesine neden olur. Bu da onun başarma hırsını kızı üzerinden devam ettirmesine sebebiyet verir. Kızının bir yandan grubunda en iyisi olmasını isterken bir yandan da onun başarısını kıskanır.

Ertesi gün Nina  Thomas'ın odasına gider ve bir şans daha ister. Thomas ise rolü çoktan başka bir balerine verdiğini söyler ve onu öpmeye kalkışır. Genellikle pasif bir karakter çizden Nina onu itmekten başka bir şey yapamaz. Sonuçlar açıklandığındaysa onun başrolü kazandığı öğrenilir. Ancak Nina' da Thomas' ı deli eden bir özellik vardır: Nina her şeyin mükemmel olmasına çalışır ve bu yüzden  tüm hareketlerinde kontrollüdür. İyiliği temsil eden beyaz kuğuyu son derece güzel canlandırmasına karşın siyah kuğudaki şehveti ve baştan çıkarıcılığı hareketlerine yansıtamamaktadır.  

Aşırı mükemmeliyetci ve kontrolcü tavrı annesinin baskısı yüzünden daha da artan Nina git gide kendine zarar vermeye başlar.  Farkında olmadan kendinde yaralar açar. Lily'nin rolü almak için  hala geç olmadığını düşünüp harekete (!! ) geçmesiyle Nina'nın kendine zarar verme sorunun üzerine bir da halisünasyonlar eklenir.

Beyninin ona oynadığı oyunlarla gerçekliği karıştırmaya başlayan Nina, kendisini bir arabanın altına atan ve o zamandır hastanede olan eski balerin Veronica' nın yanına gider. "Sen mükemmelsin. Senin gibi mükemmel olmak istiyorum." der ona.  Veronica buna güler ve elindeki törpüyü vücuduna geçirmeye başlar. Nina hiçbir şey yapamaz ve koşarak hastaneden uzaklaşır. Ancak ellerinde kan vardır.Oysa ki Veronica'ya  hiç dokunmamıştır! Bu ve bunun gibi birçok olay seyircinin kafasını karıştırmaya devam eder ve gerilim git gide artar.

Gösteriden bir önceki gün geç saatlere kadar çalışan Nina bale salonunda Thomas ve Lily'i birlikte görür. Hemen hemen bütün balerinlerine sarkan Thomas' ın böyle bir şey yapması beklenilse de insan kendi içinde "Ya gerçek değil miydi ne oldu yüzlerine? Aboo  canavar olmuş la bunlar  "  şeklinde bir konuşma geçirebilir. 

Koşarak eve giden Nina orada annesine zarar verir ve annesi de Nina'nın gösteriye gidemeyeceğini rahatsız olduğunu söyler. Uyandığında annesinin böyle bir şey söylediğini öğrenen Nina delirir ve koşarak gösteriye gider. Lily onun yerine başrole getirilmiştir. Thomas'ı tehdit eden Nina tekraran başrolü alır ve asıl mide zorlayan olaylar burada başlar. Nina'nın kime zarar verdiği, olan olayların ne kadarının gerçek olduğu iyice karışmaya başlar. Ancak hemfikir olunan bir konu vardır: Nina balataları sıyırmış ve bir canavara dönüşmüştür. Filmin sonunda anlaşılır ki sadece kendi kendini bitiren bir canavardır Nina. 


Benim bakmaya korktuğum, gerim gerim gerildiğim gösteri ve perde arkası sahnelerden sonra Nina son dansını yapar ve kareografi gereği kendisini aşağıya atar. Herkes, en önde de Thomas onun çok iyi bir iş başardığını söylemektedir. Kendini öldürmüş olan Nina gülümseyerek son sözünü söyler: 

Mükemmeldim.










QuickEdit

You Might Also Like

1 yorum

Adsız dedi ki...

natalie'nin döktürdüğü film. jübile yapsın bıraksın bence oyunculuğu filan

Infinyteam