-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Anna Karenina


 Dünya'nın en iyi romanı olarak kabul edilen Anna Karenina, Lev Tolstoy'un bu derece ünlü ve saygıdeğer bir yazar olmasının yazılı kantı. Tabii ki; Savaş ve Barış'ı da kesinlikle göz ardı edemeyiz.

Roman yalnızca tek bir karakterin üzerinde devam etmiyor. Tolstoy, kendisinden yola çıkarak oluşturduğu Levin karakterini  birçok bölümde Anna Karenina'nın olaylarının önüne koyuyor. Bu açıdan bakıldığında kitabın çok daha fazla Levin ve onun yaşantısı, toprak dağılımı ve eğitim hakkındaki düşünceleri gibi birçok değişik konu Anna Karenina konusundan çok daha fazla irdelenmiş. 


Konuyu bir kenara bırakırsak, Tolstoy, özellikle kitaptaki yedi ana karakteri betimlerken olağanüstü denilebilecek bir gözlem kullanmış. Eminim yıllar geçtikçe, ben de piştikçe, bu kitaplardan yaptığım çıkarımlar da değişecek ama tek şey biliyorum ki  kaç yaşında olursam olayım Tolstoy'un mükemmel karakter tahlili  ve anlatı yeteneğine hayranlık duyacağım.


Kitabı özetleyecek olursam;

"Bütün mutlu aileler birbirlerine benzer. Her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır." Sözüyle başlar bu başyapıt.

Stephan Arkadyeviç'in , karısı ve beş  çocuğunun annesi olan Darya Alexandrovna'yı aldattığının ortaya çıkmasıyla kitabımız başlar. Karısını eskisi kadar çekici bulmayan Stephan Arkadyeviç, gönlünü sürekli farklı kadınlarla eğlendirmektedir. Böyle bir durumu ilk kez fark eden Darya Alexandrovna ise anne babasının evine geri dönmek istemekte ve kesinlikle kocasını affetmeyeceğini söylemektedir.

Darya, Scherbatsky'lerin, yani ailesnin evine geldiğinde onu küçük kardeşi Kiti Scherbatsky karşılar.Kiti, evlerine sürekli uğrayan ve ona düşkünlüğü belli olan Kont Vronsky ile evlenme hayalleri kurmaktadır. Anneleri olan Prenses ise küçük kızının mutluluğunu gölgeleyen büyük kızının aldatılma haberi üzerine deliye döner.

Stephan Arkadyeviç ise bozulan yuvasını yeniden kurmak için elinden geleni yapmaya hazırdır. Karısıyla iyi arkadaş olan ve St .Petersburg'da yaşayan , yüksek sosyeteden olan kız kardeşi Anna Karenina'ya mektup yazar ve hemen gelmesini rica eder.

O sırada Moskova'ya gelmiş olan Konstantin Levin ise, uzun süredir aşık olduğu Kiti'yi görmeye ve ona evlenme teklif etmeye kararlıdır. 

Mektubu alan Anna Karenina, trenle Moskova'ya geldiği sırada Kont Vronsky'nin annesi ile tanışır ve kadın, Rusya'nın geri kalanı gibi, Anna Karenina'ya hayran kalır. Annesini almaya gelmiş olan Kont Vronsky kompartmana girdiği sırada Anna'yı görür ve beyninden vurulmuşa döner. Anna 'da aynı şekilde hayatında hiç hissetmediği duygularla saırlmış olduğunu fark eder.


Anna, sekiz yaşındaki oğlu  Seroja (Sergey)  ve Adalet Bakanlığı'nda önemli bir mevkiide olan kocası Aleksey Aleksandroviç'i St. Petersburg'da bırakarak geldiği Moskova'da, hayatının sonsuzda dek değişeceğini henüz bilmemektedir.

Hemen Stephan Arkadyeviç ile onun evine giderler ve Anna orada çok sevdiği Doli ( Darya) ile kouşur. Doli, Anna'nın bütün çocuklarının isimlerini hatırlamasına ve onlarla özel olarak ilgilenmesine çok sevinir. Tamamen içten görünen coşkulu bu kadın, kısa süre sonra Doli'yi ikna eder ve evliliği bitirmesine engel olur. Bu saatten sonra Doli, kocasının onu aldattığını bilecek ancak sindirecektir. Başka yolu olmadığını öğrenmiştir.

Konstantin Levin, dönemin ünlü yazarı Sergey İvanoviç ve aksi tavırlı, başının dikine giden bir komünist olan Nikolay Levin'in kardeşiydi.  Tam bir toprak ağası olarak yaşıyordu. O zamanların Rusyasında asillerden olanlar devlet katlarında ya da askeriye de işlere girişmişlerdi. Derebeylik eski moda olarak kalıyordu. Ancak Levin'in içinde devlet işlerine girmek için en ufak bir istek yoktu. Bulunduğu bölgedeki toprak ağalarından oluşan konseyden de istifa etmiştir. Eğitimin gerekli olmadığını, eski usüllerle insanların hayatlarına devam edebileceğini düşünen, aynı zamanda da köylülerin durumlarını iyileştirmeye çalışan, kısaca kafası karışmış otuz yaşlarında bir gençtir. Şehir yaşantısını sevmezmekte ve bu nedenle de Kiti Scherbatsky'e evlenme teklifi edeceği Moskova'dan bir an önce ayrılmayı düşünmektedir.

Kiti Shckerbatsky ise geçen sene sürekli gelen ve oldukça hoşlandığı Levin'in bir anda kaybolması üzerine, annesinin de baskısıyla yeni kişilerle görüşmeye başlamış ve Kont Vronsky'e vurulmuştur. Levin'in tekrar Moskova'ya dönmesi ise olaylar karışır.

Kont Vronsky, annesi dolayısıyla sosyete üyesidir ancak babasının kim olduğu bilinmemektedir.Abisi de vardır ancak babaları farklıdır. Bu durum sosyetede garip karşılanmamaktadır zira hemen herkesin mertesi ya da aşığı vardır. Toplumda normal karşılanmaktadır bu. Vronsky, yükselmekte olan ve gelecek vaad eden bir askerdir. Şimdiden kendi bölüğü vardır ve onları iyi idare etmektedir. Esmer , yakışıklı ve oldukça genç oluşu, onun evliliğe oldukça uzak bakmasına neden olmaktadır. Yeni mezun olmuş olan Vronsky, St. Petersburg ve Moskova'da gönlünü eğlendirmektedir. Aynı şekilde Kiti'den hoşlanmakta ancak asla onunla evlenmeyi düşünmemektedir.

Darya Alexandrova'nın evine gelen Kiti, orada Anna Karenina ile tanışır. Kadının siyah gözleri, siyah saçları, beyaz teni , düzgün ve ince yapısının yanı sıra oldukça enerjik olması ve çok akıllı konuşmalar yapması adeta Kiti 'yi büyüler. 

Levin, Scherbatsky'lerin evine giderek Kiti'ye evlenme teklif etmeyi düşünmektedir. Bu konuyu arkadaşı Stephan Arkadyeviç'e açar ve Stephan'da bunu hemen prens Scherbatsky'e yetiştirir. Kont Vronsky'nin amacının ciddi olmadığını düşünen prens bu olaya çok sevinir ancak kızının sıradan bir toprak ağası ile evlenmesini istemeyen prenses buna karşı çıkar.

Konstantin Levin, Scherbatsky'lerin evine gider ve orada Kiti'yi bulur. Ona evlenme teklif eder ancak aklında başkası olan Kiti bu teklifi reddeder. O sırada içeriye Kont Vronsky girer ve Levin kendisini evden dışarı zor atar.

Anna Karenina Moskova'dan ayrılmak üzereyken Kiti, onunla baloya gelmesi için ısrar eder. Bu teklifi geri çeviremeyen Anna Karenina baloya katılır. Güzelliği,zerafeti ve kıyafeti taşıyış biçmi ile yine herkesi büyülemeyi başaırır. Özellikle Kont Vronsky'i.

Son dansı Kiti ile birilikte yapmaları gerekirken Kont Vronsky, Anna Karenina'yı davet eder.  Dünyadaki diğer canlıların varlıklarını unutan Anna ve Vronsky , Kiti'nin korkunç bakışları altında dans etmeye başlarlar.

St.P etersburg'a karışık duygularla dönen Anna oğlu Sergey'in yanına döndüğü için oldukça mutludur. 

Alexey Alexandroviç, dindar bir adamdır. Hayatı boyunca sıkı çalışmış ve şimdi Adalet Bakalanığı'ında oldukça yüksek bir kademeye yükselmiştir. Hemen herkes onun başarılarına gıpta eder. Karısı Anna'yı sevdiğini düşünmektedir. Aslında hayatı boyunca hiçbir zaman yoğun duygular besleyememiş birisidir. Oğluna bile.

Anna ise yıllardır bu sıradan hayatı yaşıyor olmasına rağmen bir yandan bu yaşantının hemen her şeyinden nefret ettiğini içten içe bilmektedir. Birçok aşığı olan kadınlarla dolu yüksek sosyetedeki yapmacıklık ve dönen dedikodular Anna'yı tiksindirmektedir. Kont Vronsky'nin kuzeni olan Prenses Betsi ile arkadaştır ancak ondan da nefret etmekte ve sosyetedeki en düşük kadınlardan birisi olduğunu düşünmektedir. Oysa ki onun Kont Vronsky'e duyduğu tutkulu aşk, kocasından tiksinmesine  neden olmaktadır.

Kont Vronsky Anna 'nın peşinden St.Petersburg'a döner. Burada kavuşan aşıklara gizli buluşmalar yetmemekte ve evlenmek istemektedirler. Ancak zamanın Rusyasında bile böyle bir durum ortaya çıktığında ya tamamen susulur ya da koca ve aşık düello yaparlardı. Boşanma ise çok nadir başvurulan bir yöntemdi. 

Sosyetede çıkan dedikodular Aleksey Aleksandroviç'in kulağına gelmesine rağmen bunun yanış olduğunu düşünmektedir. Bunu nedeni karısına duyduğu sonsuz güven değil, kendisine duyduğu saygıdır.Gerçekleri görmemek için hemen her şeyi yapmaya hazırdır. Ancak bir gün Anna kendisinin yüzüne dahi bakamadığını ve başka bir adamı sevdiğini söyler. Hemen hiçkimsenin yapmadığı bir şeyi yapar. Şoka giren kocası bu durumda sessiz kalmalarını ve Anna'nın doğru yola dönmesini ister. Kadınlık görevlerini yerine getirmek zorunda değildir. 

Anna, kocasının bu tavrına daha da çıldırır. Yaptığı şeyin üstünün kapatılmasını değil, ortaya çıkmasını istemektedir. Cemiyetteki diğer kadınlar gibi gizli kapaklı işler çevirmek istememektedir ancak Alexey bu konuda direnir.Eğer ayrılırlarsa oğlu Sergey'i alamayacağını söyler.

Hamile olan Anna ne yapacağını bilememektedir.


Vronsky'nin annesi, oğlunun Anna Karenina ile aşk yaşadığını öğrenmiş, böylesine beğendiği bir kadına gönlünü kaptırmış olan oğlu adına sevinmiştir. Çünkü oğlunun yaşadığı tutkulu aşkın tamamen gözünü kör ettiğin farkında değildir ve bu aşka gelip geçici bir heves olarak bakmaktadır.


Vronsky Anna'yı evlenmeye zorlamakta, ancak Anna da oğlu Sergey'i kaybetme korkusuyla buna yanaşmamaktadır. 


Gün gelir çatar. Alexey Alexandroviç'e Anna'dan  bir mektup gelir . Anna mektupta hemen gelmesi gerektiğini ve ölmek üzere olduğunu söylemektedir.Bunun üzerine uzak durmaya çalıştığı evine giden Aleskey Anna2nın doğum yapmış olduğunu ve Vronsky'nin de evde olduğunu öğrenir. Anna sürekli havale geçirmekte ve bazen ne dediğinin farkında olmamaktadır. Cidden ölmek üzeredir. 


Anna Aleksey'i yanına çağırır ve onu affetmesini diler. Aleksey ne yapacağını şaşırır. Anna Vronsky'i de çağırmasını ve  barışmalarını ister Aleksey odadan çıkar ve elleriyle yüzünü kapatmış durumda olan Vronsky ile içeri girer. Anna Aleksey'den V ronsky'nin ellerini yüzünden çekmesini ister. Aleksey'de bunu yapar. Daha sonra Anna Vronsky'i kovar ve bu küçük düşürürücü duruma dayanamayan Vronsky eve gidip intihar eder.


Aleksey kendisinden olmayan bebeğe sahip çıkar. Anna ölmek üzeredir ve Vronsky ölümden kıl payı kurtulmuştur. Dini öğretilerine göre ona kötülük yapana  iyilik yapmak gereklidir ve bebeği bu kötülük çemberinin içinde tutamaz. Ancak bir süre sonra Anna iyileşir. Aleksey'in yüzüne hala bakamamakta ve ondan nefret etmektedir. Aleksey'de aynı şekildedir ancak gene de iyi davranabiliyordur. O sırada iyileşmekte olan Kont Vronsky başka bir bölgede yüksek rütbeli askerlik teklifi alır ve onu reddeder.Anna ile birlikte bebeklerini alarak Avrupa'ya kaçarlar.


Bu arada Levin köye dönmüş toprak ekip biçmekte ve köylüyle çatışmaktadır. Köylüler hiçbir zaman istediği gibi bir iş çıkaramamakta, kârının düşmesine neden olmaktadırlar. 


Kiti ise Vronsky'nin onu terk edişi ve sevdiği Levin'in evlilik teklifini reddedşininin verdiği pişmanlıkla hasta olmuş, bildiğiniz depresyona girmiştir. O zaman psikolog veya psikiyatr olmadığından dolayı da doktorlar onun kaplıcalara gitmesini önermişlerdir. Böylece prenses, kızını da alarak Almanya'ya gider. Orada bir sürü insanla karşılaşırlar,nice olaylar olur saymakla bitmez.


Darya Alexandrovna ise Levin'in çiftliğine yakın bir yerde bulunan, ailesinden kalmaeve yerleşmiştir. Hemen herkesin sevdiği, neşeli, iyi yürekli, güler yüzlü ancak oldukça ayran gönüllü olan kocası Stephan Arkadyeviç ise hala Moskova'dadır. Aile büyük para sıkıntısı çekmektedir.


Avrupa'ya giden Anna ve Vronsky orada bir sürü şey yapıp bir sürü insanla karşılaşıp St. Petersburg'a geri dönerler.  Anna oğlunu çok özlemiştir ve bir türlü küçük kızı Anni'yi sevememektedir.


Sergey'e annesinin ölmüş olduğu söylenmiştir.
Kontes Lidya adında, Aleksey Aleksandroviç'e aşık olan bir kadın, Anna'nın yokuluğu sırasında Aleksey'e yardım etmiş ve Sergey'e annesinin öldüğünü söylemiştir.Dinine çok bağlı olan Kontes Lidya, Anna gibi kadınların asla bağışlanmaması gerektiğini düşünmektedir.


Anna tüm tehlikeleri göze alarak Sergey'in doğum gününde evine gider. Annesinin ölmüş olduğuna hiçbir zaman inanmamış olan Sergey, annesiyle özledm giderdiği sırada Aleksey Aleksandroviç uyanır ve Anna ile kaşılaşır. Anna koşarak evden kaçar.


St. Petersburg'daki bir tiyatro gösterisine gitmek istediğini belirten Anna'ya Vronsky karşı çıkar. Sosyetenin kapısı Vronsky'e hala açıktır ancak Anna'ya son derece kötü gözle bakılmaktadır. Buna rağmen ısrar eden Anna, tiyatroya gider ve bir bayanın onun gibi namussuz bir kadınla aynı locada oturmak istemediğini bağırarak söylemesi üzerine çok büyük bir darbe alır.

QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam