-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Anime / Manga Önerileri 12: Serial Experiments Lain


Tür: Seinen, Bilimkurgu, Cyber-Punk, Gizem,





Sanırım şu ana kadar tavsiye ettiğim animeler arasında en az bilineni Serial Experiments Lain. Bunun iki nedeni var; birincisi, animenin 1998 tarihli oluşu. Eh,90'lı yıllardan Cowboy Bebop, Space Dandy (eh hadi biraz da Neon Genesis Evangelion) dışında pek fazla "bilindik" anime kalmadı günümüzde.



98 yapımı olmasına karşın Japonların bizden on-yirmi sene önce gelmesinden midir, yoksa Lain'in yaratıcısı Chiaki Konaka'nın öngörü yeteneğinden midir bilinmez, aradan şaka maka on sekiz seneye yakın bir zaman geçmiş olmasına rağmen hala aynı tartışmaları yapıyor, hala aynı türde bilimkurgu ürünleri ortaya çıkartıyoruz. Tabii -benim gördüklerim arasında- hiçbiri konu olarak olmasa da konunun ele alınış biçmi ve animenin atmosferinin insanda bıraktığı tarif olunmaz boşluk duygusu açısından Lain çok, çok farklı bir yerde. Bir kere, bölümler boyunca hiçbir halt anlamıyor olmanıza rağmen sizi olaydan kopartmadan sonuna kadar götürüyor. Bu dengeyi çok iyi ayarlamışlar. Yine de hiçbir şey anlamadığınız sıralarda -ki bu serinin ilk 4-5-6-7-8-9 bölümüne tekabül ediyor- "Ya ben galiba anladım ne anlatmak istediğini. Lain aslında şey yani... Yani anlamamış, tamamen uyduruyor olaiblirim de aslında." derken buluyorsunuz kendinizi. Önceden yapılan tahminlerin bir kısmı ileride tutuyor olaiblir. Ben tahmin yapmadan, detaylara ve  animenin çizimlerine hayran kala kala izlemiştim Lain'i. Eğer "Kafam rahat olsun" diyorsanız siz de benim gibi yapın.


Olay ne peki? Şimdi Lain diye, lise hazırlık sınıfta -Japonların eğitim sistemi bizimkine çok benziyor. Sanırım bizimki onlarınkine benziyor. İkinci ihtimal,n doğruluğu daha muhtemel gibi- okuyan, yşaından küçük gösteren, evde ayı kostümüyle dolaşan bir genç kızımız. Sessiz, sakin bakınıyor etrafa öyle. Ailesi de bir gairp. Zaten hemen anlıyorsunuz işin işinde bir iş var. "Böyle ana mı olur?" diye soruyorsunuz kendi kendinize Lain'in ilgisiz annesini görünce. Ya, Yuno Gasai'nin annesi gibi çıkacak ya da başka bir olay olacak diye bekliyorsunuz zaten. Ancak bölümler ilerledikçe olayın yalnızca "gairp bir alieye sahip garip kız" çerçevesinde gelişmediği, hatta Lain'in ailesinin animenin ana hikayesinin içerisinde bine bir kadar bile yer kaplamadığını fark ediyorsunuz.




Bir şeyler oluyor bu animede; birileri çıkıyor ortaya, internet, bağlantı, internet protokolleri ile ilgili bir şeyler oluyor. Bir yandan da Lain'in hayatını görüyoruz paralel olarak. Bir anda karışmıyor her şey. Zaten karmançorman bir başlangıç yapıyor anime. Çantanızda Arap saçı halini alan kulaklıklar gibi daha da karışıyor birbirine git gide. Çözümü de gene bir anda olmuyor; yavaş yavaş anlıyoruz neler olup bittiğini. Hadi itiraf edeyim; hiçbir tahminde bulunmadım dedim ancak yanlıştı, Lain'de Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu olabileceğini düşündüm uzunca süre. Anlaşılan, animenin (İlk yaratımı anime olarak. Mangası sonradan çıktı) yaratıcıları da benim gibi kendini akıllı sananların Lain'de Çoklu Kişilik Bozukluğu olduğnu sanmaları için güzel bir oyun oynamış. Spoiler sayılmaz bu söylediğim; olsa olsa siz ilerken konuyu anlamaya bir adım daha yakşaltırır sizi, o kadar.




Lain kendi halinde, biraz garip bir kızcağız iken, intihar eden bir okul arkadaşı tarafından mailler almaya başlar. İntihr eden kız Lain'e "Wire'a" gelmesini, Wire'da bir bedene ihtiyacı olmadığını sölüyordur kız. Lain ilk başta neler olduğunu anlayamaz. Kızın ölmüş olmasına karın onunla nasıl iletişime geçtiğini sorgular. Sonra da tam bir bilgisayar geeki olan babasından yüksek model bir bilgisayar talep ediyor ve Wire'a bağlanıyor. Ancak anlaşıldığı üzre, Wire'da bizim bildiğimiz Lain'in dışında, Lain'den çok daha önce Wire'a bağlanmış bir başka Lain bulunuyor.



Wire ne?

Wire, insanları birbirine bağlayanbir sistem. Açıklaması animede, tam da olması gereken yerde yapıldığından daha fazla ileri gidemeyeceğim.

Hadi animeyi anladım. Kafamı patlattım anladım. Ancak anlamadığım şey, "Kami" nin "Knight"lrının kullanmakta olduğu simge. Masonik bir simge olduğu belli. Yüzümüze yüzümüze sokuluyor. "Yeni Dünya'nın Tanrısı ve Onun Şövalyeleri" gibi bir durum mu var ortada da ben anlamadım, bilmiyorum. Ancak anime belirli bir noktadan sonra "Tanrı var mı, yok mu? Beden ve ruh yaratıcısı olan kişiye Tanrı diyebilir miyiz?" sorularını getiriyor önümüze. Tahmin edeceğiniz gibi de, sornun cevabını size bırakıyor.




QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam