-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Anime / Manga Önerileri 20: Ajin Demi-Human


Tür: Aksiyon, macera, korku, gizem doğaüstü, seinen


Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay anasınııı! 20. anime / manga öenrimi yapıyorum sayın seyirciler oh la laaa!


Bu güzel yolculukta beni yalnız bırakmadığınız, önerilerimle birlikte kâh gülüp, kâh hüzünlendiğiniz, kâh anama bacıma sövüp kâh "Eferin gııız!" dediğiniz için çok teşekkür ederim. Acısıyla tatlısıyla bir dönemin daha sonuna gel...

Şaka şaka. Daha tonlarca manga vaaağ anime vaağ. Ben yapmazsam, sen yapmazsan, nasıl çıkar çıkar bu animeler aydınlığa?

Evet, gördüğünüz gibi işimi çok ciddiye alıyorum. Alaksız insanlara Tokyo Ghoul okutuyorum filan. Bayağı misyon edindim kendime "Bir gün her Türk genci manga okuyacak. Hadi olmadı anime izleyecek. Varsın Naruto, One Piece, Death Note olsun, varsın otaku olmasın. Ama okusun izlesin yavrucaklar."

Siteme "Misyonum" diye bir başlık ekleyip bu yazıyı mı yapıştırsam ne yapsam bilemedim şimdi. En iyisi Ajin'e döneyim.

İlk başta söylemekte fayda var; Aijin diye bir manga da mevcut. Aijin Japonca'da metres anlamına geliyor. Mangası ise Yaoi. Sonradan benim gibi Ajin'i arayayım derken arama motorlarına Aijin yazıp, mangasına bakıp "Ya bu hikaye nasıl değişmiş kim bu karakterler bu adam ne yapıyor diğer adam-AAAA!" şeklinde kalmayın. Ya da kalın, belki ikisini de seversiniz ne bileyim. 

Ortamlarda hava atmalık, pek bilinmeyen ancak çok güzel bir hikaye mi arıyorsunuz? Doğru adrestesiniz sayın seyirciler! Ajin'in anmesi daha dün çıktı. İki de anime filmi geliyor bu yıl. Popüler olup cemresi milletin avatarlarına düşmeden koşup alıp okuyun mangasını bulun bir yerden hüpletin hikayeyi. Pişman olursunuz sonra benden demesi.


Yarı-insan, tamamen farklı bir tür, yeni bir tür gibi ama aslında çoktan beri var olduğu ortaya çıkan insanımsı varlıklar, insanları ele geçiren uzaylılar derken hopladık geldik Ajin'e. Adı üzerinde zaten, yarı-insanlı, o yarı-insnları avlamalı kaçmalı kovalamalı bol aksiyonlu bir manga Ajin.

 Seinen türünde olan bu mangamızın dünyasında Ajin adı verilen, ne kadar öldürülseler dahi ölmeyen insanımsı varlıklar var. Dünya üzerinde kayıt altında olan Ajinler'in sayısı yalnızca 46 olmakla birlikte her türlü istatistikte olduğu gibi gerçekte sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bizim Caponya'da da iki dene bulunmuş şu zamana kadar. 


Ajinler Ajin olduklarını ölünceye dek anlamıyorlar. Öldükten sonra ise tekrar yaşama dönünce tabii "Aaa! Ben Ajinmişim ayol!" diyorlar. Tabii Ajin olduğunuz ortaya çıkınca anneniz babanız size sarılıp anişteniz yengeniz şampanya patlatmıyor. Ajinler'i bulup devlete teslim edene milyonlarca Yen ödül verileceği söylentileri olduğu için millet tırın tırın Ajin arıyor her yerde.

Hikaye genel olarak doktor olma hayalleri uran, zeki ve soğuk -level headed- bir öğrencinin, Kei Nagai'nin gelişiyor ve dallanııp budaklanıyor. Kei Nagai kendini "İyi bir insan" olma yoluna adamı Snob bir arkadaşımızdır. Bu açıdan Light Yagami'ye benzerliği su götürmez. Bir suçlunun oğlu olduğu için annesinin görüşmesini istemediği Kaito adlı arkadaşıyla görüşmeyi keser, kendi çıkarı için yapamayacağı şey yoktur, her durumdan en karlı biçimde çıkmasını bilir. 


Kei günlerden bir gün okul çıkışında karşıdan karşıya geçmeye çalışırken bir kamyon tarafından ezilir. Kazayı gören onlarca kişi ne olduğunu anlamaya çalışırken Kei bölük pörçük hale gelmesine karşın kamyonun altından hoppidi bir biçimde çıkar ve milleti korkudan şeettirir. Bir-iki akıllı "Ajin bu! Yakalayana ödül var" diye atlayınca da kaçmaya başlar. Annesinin aynı kendisi gibi çıkarcı biri olduğunu bildiğinden ona gönülden yardım edecek tek kişiyi, Kaito'yu arar.

Taibi hikaye bununla bitmiyor. Mangasının altıncı volümü çıktı Brehey! Bir yandan polis fıldır fıldır bu Ajinler'in ne olduğunu, ne işe yaradıklarını araştırırken  (Bu konuda pek insancıl metodlar kullamıyorlar) henüz fişlenmemiş Ajinler de Saitou adlı çılgın bir Ajin'in liderliğinde "Kabullenilmek ve insancıl bir muamele görmek" amacıyla terör saldırıları düzenlemeye başlar. 



Ajinler'in sırrını anlamaya yaklaştıkça, onalrın IBM adlı, yüzde yüz transparant varlklar meydana getirdiklerini öğreniriz. Bu siyah, koca IBM'ler Ajinler ölünce vücutlarının kaybolan vitamin ve mineralleri yeniden üretmeye başlamasıyla ortaya çıkan, böyle hayal gibi bulut gibi, varlıklardır ve pek azı kendi kendine hareket edebilir. Genelde kendisini oluşturan Ajin'in kontrolündedir ve onun istekleri doğrultusunda hareket eder. Eh, bu bile Ajinler'i tehlikeli ypamaya yeter de artar bile. 


Kendi IBM'inin varlığını yıllar boyunca fark etmeyen Kei ise bir yandan polisten kaçmaya, bir yandan da Ajinler'in hakları için onu bunu öldüren Saito ve ekbini durdurmaya çalışır.

Animesini raw versiyonunu dün izledim. Meğer Japoncayı sökmüşüm de haberim yokmuş! Taibi mangasını okumuş olmamın büyük bir etkisi var, onu yadsıyamam ancak maşallah her söyleneni anladım. Aferiiiiinn bana! 



Animesini 3D animasyon şekline yapmışlar. İlk bir şaşırdım. Kendimi The Sims'te gibi hisettim. Psycho-Pass: The movie'de de benzer bir teknik kullanılmıştı ancak bu kadar da değil hani. İnsan bir garip oluyor ve geleneksel animeleri arıyor açıkçası. 

Onun dışında anime iyi başladı gibi görünüyor. Hikayede değil ancak kurgunun işlenişinde biraz değişiklikler yapmışlar. Videonun yüklenişi önceye alınmış misal. Bunun sebebinin yakalanan Ajinler'e yapılan muameleleri bizim ve Kei'nin görmesi ve Kei'nin kaçış motivasyonuna bir ek sağlaması için olduğunu düşünüyorum. İlerleyen bölümlerde videonun yayımlandığı anı konuya nasıl bağlayacaklar merak etmekteyim. 


Not: Bu arada çok büyük bir ün ve başarı kazanan Tokyo Ghoul ile karşılaşlıtırlıyor doğal olarak Ajin. İkisi de insan olmayan varlıklardan, onların avlanmasıyla ilgili süreçlerden, karşı organizasyonlardan bahsediyor. Ayrıca ikisi de Seinen.

Bana kalırsa hikayelerin benzeşmesi ve iki mangasnıın da aynı dönemlerde yayımlanması dışında pek benzer yanları yok. Tokyo Gohul detay üzerine detay bir manga iken, Ajindaha yüksek bir tempoda ilerliyor. İki ana karakterin alakaları yok ayrıca. İç çatışma ve karakter gelişimi konusunda  Tokyo Gohul'un Ajin2den fersah fersah önde olduğunu söyleyebilirim. Ancak "Bana ne karakter gelişiminden? Bana hikaye lazım" diyenlerin Ajin'i sevmeleri daha kuvvetli. Ajin'deki karakterler de çok güçlü ve güzel. Yalnızca iki manganın hikayelerinde üzerine yoğunlaştığı noktalar başka. Tokyo Ghoul, Ghoul olmanın Kaneki Ken üzerindeki etkisini, Kaneki'nin psikolojisini ilmek ilmek işlerken Ajin'de -Kei çok farklı bir yapıda karakter olduğu için de-  daha çok Ajinler'e yapılan muamelenin moralist yanları ve Ajinler'in kim olduğuna dair edinilen bilgiler üzerine düşülmekte.

Dediğim gibi, ikisinin de yazarlarının teknikleri ve değindikleri noktalar farklı. Bence ikisini de okuyun. İkisi de birbirinden güzel iki manga.


Kendimi "Ekmek yemeyin!" diye çığıran Canan Karatay gibi hissediyorum artık ama yineleyeyim;

"Ööönce manga!"

















QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam