-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Anime / Manga Önerileri 17: Death Parade



Tür: Doğaüstü, mistik, gerilim, macera, shounen


AÇILIIIN! Yeni yılın ilk anime önerisini yapmaya geldim!


Soluklanıp iki kelam edeyim önce. Yeni yılımız kutlu mutlu olsun. Göbüşlerimiz pastalar börekler dolsun. 2016'ya mis gibi animeler var; hepsi hüper, düper, süper çıksın da bir şenlenelim!



2015 kış sezonunun en güzel animelerinden Death Parade'da sıra. İlginçli milginçli anime arayanlar, hatta animeyle alakası olmayıp, Survivor, Ben Bilmem Eşim Bilir vari programları izleyenler için bire bir bu anime. Hem çok bir değişik gibi, ama o kadar değil gibi de. Fikir orijinal gibi ama aslında çok da normal. Koyamadım ben bu animeyi bir yere doğru düzgün. Ama çok hoş, çok güzel. Özellikle de her bölüm değişen hikayeleri çok sevmiştim ben.



Mangasız bu animenin biraz daha uzun tutulması gerekyordu kanımca. Üç örgü birden ilerletiyorlar çünkü ve bölüm sayısının azlığı nedeniyle bu örgüler hızlı hızlı atlanıyor. Örgü bir; her bölüm değişen hikayeler ve kahramaları, örgü iki; Decim ve Chiyuki, örgü üç; diğer hakemler, tanrılar, kısaca genel Death Parade evreni. Eh, anime kısa olunca insan hiçbiri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olamadan kalıyor biraz ortada. Ancak üzülmeyin, sevenleri için bir de filmi var Death Parade'ın. Ama bana ne animeyi uzun tutsalardı. Hıh :(



Bir de dayanamayıp bir şey diyeceğim; bunlar ne biçim ağızdır ya?! Yemin ederim hikayeye odaklanamadım ağzıların ezilip büzülmesine bakmaktan. Bu kadar kötü bir ağız çizimini bir de Darker Than Black'de görmüştüm. Ne o öyle kurbağa gibi? Caaanım karakterlerin hepsi çemçük ağızlı. Gittim baktım, iki animenin yapımcısı da farklı; Death Parade Madhouse, Darker Than Black ise Bones yapı şirketlerinin ürünü. Mangası da yok ikisinin. Belki Darker Than Black'i tasarlayan şahıs sonradan Madhouse'da çalışamya başlamıştır, bilemiyorum. Ne garezi var bu ağızlara karşı onu da bilmiyorum. Küçükken öğretmenin seni ağzından tavana mı astı ne yaptı nedir bu? İlla orijinallik katcaksan gözlerini oval yap, burunlarını bir şey yap ne bileyim. Decim'in ağzı ne öyle hele "Hüp" dese on tonluk fili yutar.

Bu da Hei ve üç kilometrelik ağzı. 

Decim'in ağzını bırakıp konuya geleyim, aynı anda ölen iki kişiden hangisinin Cennet'e, hangisinin Cehennem'e gideceğine karar vermek için hakemler onlara bir oyun oynamakla yükümlüdür. Empati yeteneği olmayan hakemler, henüz öldüklerini bile hatırlamayan insanları git gide vahşileşen oyular oynamaya zorlarlar. Bu oyunlar sırasında geçmişlerini ve nasıl ldüklerini yavaş yavaş hatırlayan "oyuncuların" oyunun zorlaşmasıyla birlikte içerlerindeki hayatta kalma güdüsü de yavaştan yavaştan kendini gösterir. Oyunu kaybederlerse öleceklerini zanneden çoktan ölüler, kazanmak uğruna ellerinden geleni yapmaya başlarlar. Eh, iki taraf da kartlarını açık oynamaya  ve hafızlarını kazanmya başladıkça oyun da git gide pisleşmeye başlar. Hakem de ona göre hangisini nereye göndereceğine karar verir. (İki kişinin birden Cennet'e gittiği de görülmüştür. Olmayacak şey değil hani.)


Ah, beliryetim; Bir Cennet ve Cehennem'in olduğu, insankar rahat kavrayabilsinler diye hakemler tarafından henüz ölmüş yarışmacılara söylenir. Söylenir ki kafalarını fazla karıştırmadan oyuna ynelebilsinler. Aslında iki taraf da yoktur. "İyi" tarafa yollananların ruhu reenkarnasyona uğrar. "Kötü" tarafa gidenlerin ruhu ise sonsuzlukta kaybolur. İnsanlar ise ruhları olmadan kukla bebeklere dönüşürler.


Özellikle de şu kukla meselesi bana fecii halde İllüminati'yi çağırıştırdı. Gençlerimizin dönem dönem kafayı buna taktığını biliyorum. Ben hiç öyle çılgınlar gibi takip etmedim ancak öyle göze sokulan simgeleri de kaçırmıyorum. Kukla meselesi araya İllüminati müliminati karışmasa bile korkunç ben çok korkuyorum ya :/


Başta dediğim gibi, anime yalnızca hakemlerin ağırladığı yeni ölüleri oynatmakla kalmıyor, aynı zamanda insani duygulara sahip olmayan sevgili hakemlerimizin ne derece doğru kararlar verebileceği, "insan olmak" olgusunun ne olduğu da sorgulanıyor.  Bu sorgulama da Decim ve Chiyuki üzerinden yapılıyor.


Chiyuki'nin hikayesi o kadddar güzel ve o kaddar güzel, ilmek ilmek işlenmiş ki bir spin-off istedi canım.

Velhasıl içinde onlarca hikaye barındıran, değişik, güzel bir anime Death Parade. Ölüm, ölümden sonra yaşam fikirlerinin aksine, insan olmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Benim düşüncelerimin aksine, olumlu bir çerçevede ele alıyor "insanlığı".

Ahahah bir de böyle bir bölüm var içinde. Gerçekten Light Yagami mi değil mi söylemeyeceğim. İzleyin de şeedin. Bana nee (:


QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam