-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Uykuluyken İzlenmemesi Gereken Anime Film: Mind Game


Brüksel'de geçen hafta büyük bir animasyon festivali vardı; Festival Anima. Yalnızca Japon animelerini değil, her türden animasyonu içeriyordu ancak ben "Japon Special" bölümünü resmen sömürdüm. Bir ay boyunca ise Sinematek'te birkaç kült animasyon filmi göslterilecek. Evaneglion 0.3'e gideceğim ben de! Ay oley!



Capon Speyşıl kapsamında gittiğim filmerden biri de Mind Game idi. Akşamın onuna bu güzleim filmi neden koydular bilmiyorum ama siz siz olun, uykunuz varken, mayışmışken filan izlemeyin bu filmi. Eğer gerekirse yanınıza ekstradan enerji içeceği, Rilatin filan alın, kahve için ancak ayık olun filmi izlerken. Ben anladım filmi ama hala "Ya anladım ama bu kadar da kolay anlaşılacak film değildi acaba yalnış mı anladım?" sorusu var kafamda. "Bu sorunun çözümü bu kadar kolay olmamalı ya, kesin yanlış yaptım" düşüncesinin laciverti işte. 



Film ünlü Studio 4°C'nin eseri. (Derece işaretini bulamayıp Wikipedya'dan kopyaladım. Yönlendirme de yapmış oldum böyleylikle. Bir taşla iki kuş. Oh yes!)  Yönetlmenliğini ise Masaki Yukasa üstlenmiş. Yayım tarihi ise 2004. Yani oooon iki senelik bir film karşınızdaki. Ayrıca öyle bir film ki on iki yıl olmuş, hala ödüller almaya devam ediyor. Öyle böyle bir film değil. (Şöyle böyle bir film. Ay çok cıvığım)



Aaaay ayy! (İç çekme) Son zamanlarda o kadar kafa karışırıcı anime izliyorum ki "Uykuluyken İzlenmemesi Gereken Animeler" diye bir liste bile yapabilirim. Ama listeyi yapmadan önce kafamı toparlamam lazım. Zira bu "arkadaşlar" hem beyni hem de gözleri bir süreliğine iptal etme özelliğine sahipler. Kafa karıştırıcılık özelliklerine göre bir saat ila bir gün arasında etkisinden çıkamayabiliyor insan izlediği animenin. Eğer gerçekten böyle bir liste yaparsam Mind Game'i ilk sıralardan birinde yerini alır. Ancak ilk sıra Serial Experiments of Lain'in. Hakkında yazdığım yazıda da belirtmiştim ne kadar ilginç bir anime olduğunu (http://www.sutunc.com/2015/12/anime-manga-onerileri-12-serial.html ). Birinciliği kaptırmaz başka animelere.


Önce bir öneri yapayım; Mind Game'i normalde anime izlemeyen biriyseniz bile beğenirsiz. O yüzden hiçbir önyargıyla okumayın yazıyı.


Kurgusu, renkleri, içinde geçen diyaloglar, protagontistin hikayeyi anlatış biçmi, çizim teknikleri o bu şu her şeyiyle tam bir "akıl oyunu" Mind Game. ("Zaten adı üzerinde" dememek için kendimi zor tuttum, ama başaramadım sanırım :/ ) Yalnızca görsel ve kurgusal olarak karmaşık değil, içerdiği tonlarca sembol ile de insanın kafasını cımbırlok etmeyi biliyor. Sağa sola çarpa çarpa Freud öğremiş olan kimselerin "Aha!!! Burada Fröydyen gönderme vaaarrr!" deyip mutlu olacağı birçok sahne de var. E, daha ne yapsın adamlar? 



Film yaklış bir buçuk saat sürüyor ve çeşitli karakterlerin geçmişlerinden hemen hiçbir şey anlaşılmayan, höylörö höylörö kesitlerle başlıyor. Yaldır yuldur geçen kesitler bölümünden sonra ise ana hikayeye dalış yapıyoruz hemencecik.




Nishi, yirmi yaşında bir mangakadır. (Manga çizeri) Çocukluk aşkı Myon'u hala sevmekte, ancak kendine güveni olmadığından kendisine bir türlü açılamamaktadır. Myon ise kaslı, uzun boylu, yakışıklı, maço bir erkekle nişanlıdır ve evlenmeyi düşünmektedir. Nishi, Myon ile buluştukları bir günde Myon'un kızkardeşi ve babasıyla işlettiği Yakitori lokantasına giderler. Nishi burada Myon'un annesinin, kocasını terk ettiğini, geçmişindeki çapkınlıkları hatırlayıp iç geçiren Myon'un babasının ise bu durum karşısında tepkisiz kaldığını, hatta bununla kalmamkla birlikte kendine Myon'un kız kardeşiyle yaşıt bir sevgili bulduğunu öğrenir. Myon'un nişlanlısı lokantaya geldikten birkaç dakika sonra içeri garip mmi garip iki tip girer. Bu iki tipten en garip olanı Myon'un babasını sorar. Korkusundan tezgahın altına saklanan babalarını ele vermeyen kızlar babalarının Yakuza üyesi olan "the en garip tip"in sevgilisini ayarttığını öğrenirler. İki Yakuza üyeesi lokantaya, babalarını öldürmeye gelmiştir. Herifler manyak olduğu için de olaylar ilginç bir şekilde gelişir ve Nishi poposundan vurularak ölür. Ancak hikaye bunula kalmaz, Araf'a giden Nishi tanrıya daha zamanı olduğunu söyler ve dünyaya geri döner. Artık hiçbir şeyin onu istediğini yapmaktan alıkoyamayacağını, kalan zamanını en iyi şekilde ve istediği gibi geçireceğini söyleyen Nishi Myon'u ve kız kardeşini alıp Yakuzalar'ın arabasıyla kaçar. Nishi, Myon ve kardeşi Yakuzalar ile kovalamacaya girerken arabayla köprüden atladıkları sırada bir balina tarafından yutulurlar. Balinanın içinde ne yapacaklarını bilmezken otuz yıl önce yine Yakuzalar'dan kaçarken balina tarafından yutulan çılgın yaşlı Jiisan ile karşılaşırlar. Balinanın içinde en temel dugyularına-idlerine- inen karakterlerimiz bize Freöydsepşın yaşatır sembollerden sembol beğendirirler.



Hikaye, kurgu, kullanılan animasyon teknikleri o kadar güzel ki insan ne diyeceğini şaşırıyor. İlzeyin, anlamazsanız bir daha izleyin. Ancak geç kalmayın!







QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam