-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Ekşisözlük Aqua Boileau Rezaleti


İstek üzerine dürüm fotoğrafı eklenmiştir (:



Merhabalar,

Bu yazı Aqua Boileau adlı hesabı uçurulan ve başlığı sol framede bir aydır görünmeyen, bağlı olduğu kanallarda çıkmayan, uçurulmadan bir ay önce sözlüğe girişi "engellenen" bir şahsın -benim- başına gelenlerle ilgili.


Öncelikle kendimi tanıtayım; ben Su Tunç. Ekşisözlük'te yaklaşık beş yıldır Aqua Boileau nickiyle yazmaktaydım. Ta ki geçen ay -aynen kopyalıyorum- "ekşi sözlük hesabınızı kullanıma kapattık. ekşi sözlük'te yazar olarak sadece konsepti idrak etmiş yazarların barınmasını istediğimizden bunu yapıyoruz" şeklinde bir açıklamayla bana e-posta atıp beni hesabımı uçurduklarından haberdar edene kadar. 

Buraya kadar her şey normal. Konsepte uygun davranış sergilemeyenler uçurulabilir, evet. Ancak olayı ilginçleştiren, Aqua Boileau başlığının sansürlü olması ve sol framede görünmemesi. Hatta yalnızca sol framede değil, bağlı olduğu ekşi-sözlük kanalında da çıkmaması. Bunu fark eden ben de değilim, uçurulmamın üzerine başlığımın altına yazan bir arkadaş.

Yazısını buradan görebilirsiniz:

https://eksisozluk.com/entry/58316138

Uçurulma sebebim ise şu an okumakta olduğunuz blog. Üerinde hiçbir reklam bulunmayan, üzerinden tek kuruş kazanmadığım blogumun linkini sözlükte paylaştığım için uçuruldum. Yani ne gg olabilecek bir entry yazdım, ne millete sataştım, ne tanım olmayan saçma sapan bir şey yazdım, ne yalnızca debe'ye girmek adına mileti galeyana getirecek politik zırvalar döktürdüm. Yaptığım şey, bir blog yazısı yazdığımda onun linkini paylaşmaktı. Misal,, Elfen Lied adlı anime ile ilgili mi yazdım? Elfen Lied başlığına "Kanın gövdeyi götürdüğü, ilginç anime" vari bir tanım yapıp, altında da kendi yazımı paylaşıyordum. Evet, bunu yapıyordum.

 Uçurulmamdan öncesi de var; Ocak ayının başlarında bir gün evden Ekşisözlük'e giremedim. Açılmadı sözlük bir türlü. "Herhade bir sorun var sözlükte" dedim Sorun akşama kadar sürünce işgillendim ve cep telefonumun itnernetinden girmeyi denedim Ekşisözlük'e. Sözlük tıkır tıkır çalışıyordu ancak bim ip adresim bir şekilde engellenmişti!

Yukarıda linkini verdiğim entryde konudan haberder bir arkadaş durumu açıklamış zaten. Altıntı yapayım:

"gecen gun ucurmuslar kendisini. 

(bkz: 5 şubat 2016 aqua boileau'nun uçurulması)

ondan evvel, yakin zamanda ip adresinin bloklandigindan suphelenmisti. modemini resetleyince duzeldigi icin boyle dusunmustu. baska bir yerde, eksisozluk'ten bagimsiz baska bir teknik husus sebebiyle giremiyor olabilecegine yonelik eyyorlamistim kendisine. eksisozluk yonetiminden birilerinin oturup 1 yazarin ip'sini engellemekle ugrasabileceklerine ihtimal vermedim. "

İş bununla da sınırlı değil. Bir süre sonra Ekşisözlük'e yalnızca evden değil, sitemin linkini paylaştığım tüm ip adreslerinden giremediğimi fark ettim. Ekşisözlük'e bu konu ile ilgili bir mail attım ve modemimi tekrardan kapatıp açınca eksisozluk.com birden çalışmaya başladı! Ev internetimden Ekşisözük'e girebiliyordum ancak diğer tüm engellemeler olduğu gibi kalmıştı.

Ben günde dokuz saat çalışıyor, bir yandan aktif bir şekilde blog tutuyor, bir yandan da üçüncü kitabımı bitirmeye çalışıyorum. Tüm bunları yapabilmek için de sabah altıda kalkıp, evime en yakın kafelerden birine gidip iş başlayana kadar yazı yazıyor, sonrasında ise gece uyuyana kadar nefes almadan çalışıyor, yazı yazıyor, okuyorum. Ekşisözlük'ün yaptığı engelleme nedeniyle iki aydır evime yakın üç kafeden internete girememekteyim. Evimde yalnızca Ekşisözlük açılmıyordu. Bu kafelerde ise internetim tümden çalışmıyor. Teknik konularda yeterli bilgiye sahip olmadığımdan ne yapacağımı da bilemedim. Ekşisözlük yetkililerinden bir cevap, bir uyarı gelmediği için de konunun ne ile ilgili olduğunu tam olarak kestiremedim bir türlü. (O zamanlar kestirememiştim. Şimdi biliyorum tabii) İşi bilenler moderatörler arasından kimsenin kalkıp da benim paylaşım yaptığım ip adreslerini bulacak kadar çılgın olamayacağını, büyük ihtimalle bulunduğum ülke ile ilgili genel bir problem olduğunu söylediler. Ancak iş hiç de sanıldığı gibi değilmiş, hedef direkt olarak benmişim.

Bu olaydan bir ay sonra ise çat diye uçuruldum. Aklıma ilk başta yaygara kopartmak geldi. Ancak sonra vazgeçtim

Bir arkadaş 5 Şubat Aqua Boileau'nun Uçurulması isimli bir başlık açtı. Altına birçok kişi yazacaktı ancak fikrimi değiştirdiğim için yazmamalarını özellikle rica ettim. Yukarıda da söylediğim gibi, aynada kendime bakacak kadar bile vaktim olmadığından ilgilenmek, sinirlerimi daha da yıpratmak istemedim.

Başlık şurada:

https://eksisozluk.com/5-subat-2016-aqua-boileaunun-ucurulmasi--5034315

Ancak aynı gün bir başka arkadaş Aqua Boileau başlığına yazmış ve başlığımın sansürlü olduğunu, ne sol frame de ne de bağlı olduğu kanalda çıktığını görmüş.

Sözlükte anime-manga severler ve asperger sendromu ile ilgili olanlar beni mutlaka bilir. Severler sevmezler o ayrı konu ancak mutlaka ve mutlaka bilirler. Ne doğru düzgün anket doldururum, ne de milleti birbirine düşürecek politik entryler kasarım. Yazdığım başlıklar bellidir benim; anime, manga, bilim kurgu, asperger sendromu ve bu başlıklarla alakalı diğer başlıklardır benim yerim. Sözlüğe bu konularda çok büyük katkılar yaptığımı da düşünüyorum.

Sinirlenmeyeyim diyorum, olmuyor. Arkadaş benim etim ne budum ne? Günde 400-1.500 arası görüntülenme alan, reklamsız bir blogum var benim. Bu mu battı size? Tavuğunuza kışt mı dedim? Horozunuza pandik mi attım?

Birkaç kişi moderatörlerden birinin veya birkaçının bana taktığını düşünüyor. Böyle bir ihtimali aklıma bile getirmek istemem. Ancak eğer böyle bir şey varsa, gereğinin yapılmasını da arz ederim.

Buradan Ekşisözlük yönetimine direkt olarak başlığımın neden sol framede görünmediğini, neden kanallarda çıkmadığını sormak istiyorum.

Ayrıca evet, sözlük bu kadar kural dışı entry giren, birbirine atlayan, içeriği gg dolu entryler kasan, anket doldurmaktan başka işi olmayan insan kaynarken neden ben? Günde ortalama 750 (yazıyla yedi yüz elli) görünme alan bir site mi battı size?

Olayın üzerinden bir ay geçti. Bir arkadaş şu an Eşkisözlük'te olan olaylara bakıp benim uçurulma olayımı hatırlamış ve başlığımın halen sansürlü olduğunu görmüş. Ben de olaya şahsen bir el atma zamanımın geldiğini hissettim bu nedenle.

Not: Bu arada "arkadaşlar" diye bahsettiklerim, başlığımın altına yazdıktan veya bana anime,manga veya asperger sendromu ile ilgili sorular sorduktan sonra tanıştığım kişiler. Yani kimseye kalkıp da "Başlığıma ne müthiş kız diye yazar mısaan? <3<3" diye sormadım.

Ayrıca sözlükteki Su Tunç başlığının sansürlü olup olmadığına da emin değilim. Henüz bilgim yok o konuda.

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.









QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam