-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

91 Days Finali İnceleme: Nasıl Bitti? Kim Öldü, Kim Kaldı?




O kadar çok kişi "finali anlamadık açklama yapabilir misin?" diye sordu ki aklımı şaşırdım. Bu kadar 91 Days izleyen var mıydı cidden? :O :O :O 

Bir yaz sezonunu da geride bırakmış, kendimizi yeni animelere hazırlamışken, "buçukuncu bölüm" safsatası yüzünden final bölümü bir hafta geciken 91 Days de son bölümünü bu hafta yayımladı. Yayımladı yayımlamasına ama, kimse hiçbir şey anlamadı. Ben önce anladım sandım, meğerse en beter durumdaki benmişim. Sonra bir daha izledim bölümü, hakkında yapılan yorumları okudum da bir eyyorlama yapabilecek konuma geldim.

Şu zamana kadar okuduğum en mantıklı açıklama ise şuydu: 

"The gunshot brought Nero back to reality, where he realised Angelo was a can of pineapple slices all along."

Türkçesi:

"Silah atışı Nero'yu yeniden gerçekliğe döndürdü ve sonunda Angelo'nun başından beri bir ananas konservesi olduğunun farkına vardı"


Bu kadar güzel bir bir animenin sonunun beliriz değil de, Avilio ve Nero'nun aynı anda öldükleri, başından beri birbirine silah doğrulttukları yerin başlarına yıkıldığı bir sahneyle bitmesini yeğlerdim. En kötü ihtimalle isimlerini değiştirip birlikte kaçsalardı. Zaten bromance'i son bölümlerde abarttıkça abarttılar, inceldiği yerden kopsaydı. Muallakta kalınca ama olmuyor işte. Maksat biz delirelim, haklarında blog yazıları yazalım. Hıh!

Nero ve Avilio Florida sahillerine gittiler. Burada tmamen kendi insiyatifimi kullanarak kurguyu yapan kişinin -Kaburaki Hiro- denizde yeniden doğma metaforunu kullandığını düşünüyorum. Film ve kitaplarda oldukça sık kullanılan bu metaforda deniz, okyanus, göl -artık ne olursa- ana rahmini sembolize eder. Genelde çok şarpıcı intihar sahneleri aslında ana karnına dönmeyi temsil eder. Kişi ölür ve yeniden doğar. 91 Days ile ilgili hiçbir yorum görmedim bu şekilde ancak Nero ve Angelo'nun sahnelerinin bu şekilde incelenmesi gerektiğine de eminim efenim. Nero ayrıca Yunanca'da "su" demek. Bu sahneyle bir bağlantı kurulabilir mi, emin değilim.


Yedi yıldır ölü olan, kaderleri birbirine bağlı iki adam. Okyanus kıyısında en sonunda anadan üryan halde gerçekleri konuşurlar. Saf gerçeklik vardır ortada yalnızca. Angelo Nero'yu neden öldürmediğini açıklar; "Çünkü seni öldürmek istemedim." Nero ise Angelo'nun "Yaşama amacım kalmadı. Her şey boşmuş" sözlerine "Bir amacın olduğu için yaşamazsın. Sadece, yaşarsın" şeklinde cevap verir ve tetiği çeker.

Buradan çıkarılabilecek en doğru sonuç, iki adamın da ölüp, yeniden doğdukları olur. Ha, tabii biz Angelo'nun fiziksel olarak hala hayatta olup olmadığını merak ediyoruz. Bu konuda oyumu yüzde altmış yaşadığı yönünde kullanacağım. O da kurgunun gidişatından değil, son sahnelerde verdikleri ancak bizim anlamadığımız ipuçlarından.

Nero arabayla geri döndüğü sırada gördüğü kişi, otel odasında Angelo'yu tutanlardan hayatta kalan. Burada bir şey anlatmak istiyor bize Kaburaki. Okyanusa doğru giden adam ne bulacak? Angelo'nun cesedini mi? Yoksa Angelo orada onu öldürmek için mi bekliyor? Bunlar hep ikircimde bırakan durumlar. 

Ancak aklıma ençok takılan kısım ananas konservesi. Bir yerde mutlaka başka bir ipucu olması gerekli bu konserveyle ilgili.

Eğer Angelo ve Nero bir kaçış planı üzerinde değillerse, Nero eninde sonunda bulunup öldürülecek. 

Açıkçası, ucu o kadar açık ki 91 Days'in, insanı sinir etmekten başka bir işe yaramıyor. Mantıklı akıl yürütmeler de yapamıyor insan.

O ananas konservesi nedir ya? Nero'nun uzun bir yola çıktığını ve kaçmak niyetinde olduğunu mu? 

Bu konu hakkındaki en mantıklı yorum, tümhikaye ele alındığında Nero'nun Angelo'yu öldürdüğü, kendisinin de eceline doğru ilerlediği yönünde olur. Ancak dediğim gibi, Angelo'nun öldüğünü düşünmüyorum. Eğer ölüm olacaksa, ikisi birlikte giderlerdi. 

Ben gidip bir kez daha izleyeceğim on bölümü. Gözüme bir şey takılırsa mutlaka editlerim.






QuickEdit

You Might Also Like

4 yorum

Mononoaware1 dedi ki...

"O ananas konservesi nedir ya? Nero'nun uzun bir yola çıktığını ve kaçmak niyetinde olduğunu mu?"

Nero ananas konservesi sevmezdi. Okyanusa doğru giderken de Nero açıktım demişti. Tıpkı daha önce beraber yaptıkları seyahatte olduğu gibi. Nero o tetiği çektikten sonra arabaya bindi ve yola koyuldu. Ama Angelo yu öldüremedi. Angelo Nero için yol arkadaşı oldu. Çünkü ikisinin de kaderleri artık bir. Ananas konservesini alan Angelo'ydu. Angelo her zaman tatlı şeyleri sevmiştir. Bunu söyleyen Angelo'nun çocukluk arkadaşıydı. Yani kısacası Angelo ölmedi arkadaşlar o hala yaşıyor ve Nero ile uzun bir yolculuğa çıktılar.

Mononoaware1 dedi ki...

"Silah atışı Nero'yu yeniden gerçekliğe döndürdü ve sonunda Angelo'nun başından beri bir ananas konservesi olduğunun farkına vardı"

Bu yorumu yapan kişi Türk olsaydı Leyla İle Mecnun'un etkisinden hala çıkamamış derdim ama yorumu yazan yabancıymış. Beni baya gülümsetti bu yorum :)

Unknown dedi ki...

Öyleyse bende fikrimi dile getireyim. Nero Angelo'nun onu öldürmek istemediği için öldürmediğini biliyordu. Sadece onun ağzından duymak istiyordu. Zaten Angelo ölümü kabullenmişcesine yürüyordu. Nero koşan çocuğu bu kez vurdu. Angelo gitmeden önce ona konserve bıraktı çünkü onun yolculukta olucağını biliyordu. Neyse tam aklımdakileri yazamadım uzatsam destan olur. özetlersem Angelo öldü. Bence yani

Unknown dedi ki...

Bence angelo ölmedi çünkü ormanda konuştukları zaman angelo "yedi yıl önce beni öldürseydin keşke" dediğinde Nero angelo'nun kendisiyle aynı acıyı yaşadığını anladı. Zaten sahilde yürürkende Nero angelo'ya "yaşamak için sebebe ihtiyacın yok" diyordu. Silahı yedi yıl önceki gibi yine boşa sıktı. Son sahnede yine onu öldüremedim diye düşündüğü için gülümsüyor olabilir. Angelo yemesi için ananas konservesi bırakmış çünkü onun yolculuğa çıkacağını tahmin ediyordu.

Infinyteam