-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Sake İçme Adabı


Sake nedir? Nasıl içilir?

Samuray'ın harman, her yiğidin suşi yiyişinin farklı olduğu uzak mı uzak bir memleketin içkisi sake. Bu kadar ipucu yetmediyse size Pokémon diyeyim. Hah, evet evet, Japonya.
Pirinç ve tahıl tozundan yapılan sakeye pirinç şarabı veya pirinç rakısı da denmekte. Bu tabirlerden sakeye en uygun düşeni ise gerek yapım şekli, gerekse alkol oranı ele alındığında pirinç şarabı. Çünkü bu ilginç içki her ne kadar tek bir yudumda genzinizi boydan boya yaksa ve bu nedenle de yüksek alkollü hissi uyandırsa da aslında alkol oranı yüzde 14 ila 20 arasında değişmekte. Rengi de ayrıca beyaz şarabı andırmakta. Ancak siz siz olun, "Nasıl olsa şaraba benziyor" diye bir şişe sakeyi kafaya dikmeye kalkışmayın. Hele de Japonların yanında! Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Japonlar alkol servisine ve içme şekline de azami önem gösteriyorlar. İşte size bir ortamda sake içileceği zaman uymanız gereken kurallardan ufak ipuçları:
Sake geleneksel olarak kiriko adı verilen minik, kulpsuz bardaklarda ve tokkuri adı verilen -yine kulpsuz- sürahilerde servis edilir. Tokkuri ve kiriko cam, porselen veya topraktan yapılır.



Son dönemlerde şarap bardağında sake içen gençler ortaya çıkmış olsa da kendilerine dejenere olmuş gözüyle bakıldığından pek tavsiye edilmemekte. Tabii herkesin çeyiz sandığında altılık kiriko bardak seti bulunmaz. Bu sebepten şarap bardağına, bardağın çeyreğini dolduracak kadar sake döküp afiyetle içebilirsiniz.
Nigori, filtresiz sake için kullanılan ad. Aynı filtresiz bira mantalitesinde üretiliyor. Bunun üzerine bir ek bilgi vereyim; sake pirinç ve tahıldan yapıldığı için Amerika'da bira olarak kabul edilmekte. Bu Japonlara da yazık, milli içkilerini herkes bir şeye benzetiyor. Biri şarap der, biri bira, diğeri rakı...
Neyse efendim nigori, sake yapımı sırasında pirinç tohumlarının filtrelenmeyip öylece bırakılmasıyla ortaya çıkan, aşağı yukarı sake ile aynı alkol oranına sahip, bulanık bir içki. Yalnız sakeden çok daha şekerli ve bu nedenle daha yavaş içilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca şişeyi açmadan önce dibe çöken tortuların içkiye karışması için iyice bir sallamak gerekli.
Sake ya sıcak ya da soğuk içilir.
Geleneksel sake sunumlarında şişe ya elli dereceye kadar ısıtılır ya da beş on dereceye kadar soğutulur. Tabii oda sıcaklığındaki ılık mı ılık sakenizin içine buz atarak da bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Zaten evde bir şişe sakeyi elli derecede ısıtma işine kalkışmanızı pek önermemekteyim. Siz en iyisi, bunu restoranlara veya işini bilen Japonlara bırakın.
Geldik içki sunumuna. Sake masanıza geldi. Peki ne olacak? En küçük, en büyüğün bardağına sake dolduracak diye bir kural yok. Japonlar içkileri karşılıklı olarak doldururlar. Yani biri sizin bardağınıza içki koyduysa, siz de aynı şekilde o kişinin bardağına içki koymalısınız.


Henri Winata (@henriwinata) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()


Yaş ve statü faktörü ise işin içine "Banzai!" (Şerefe) zamanında giriyor. Kadeh tokuşturanlardan yaşça küçük veya mevkice düşük olan kişi, kadehini kendinden üst olan kişinin kadehinden altta tutmaya özen gösterir. Arkadaşlar arasında böyle kurallara pek önem verilmese de özellikle iş yemeklerinin en önemli kurallarından biri kadeh tokuşturma işi.





Bu yazıyı ben aylar önce gazetemsi.com için yazmıştım. Siteme de ekleyeyim dedim ^.^ : http://www.gazetemsi.com/sake-icme-adabi-15060
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam