-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Samuray ve Şövalyeler Arasındaki Farklar


Şövalye ve samuraylar arasındaki uçurum kılıç ve katana ile sınırlı kalmıyor.
Orta Çağ'ın en büyük savaşçıları arasındaki farklar
Hangisi hakkında daha fazla Hollywood filmi çekildiği bilinmemekle birlikte, şövalyeler ve samuraylar arasında temel ayrımlar mevcut.
Orta Çağ'a damgasını vuran, Avrupa'nın yeşil kırlarında at koşturan şövalyeler ile katana ve wakizashileriyle (katanaya nazaran daha kısa, keskin kılıç) birlikte savaştan savaşa katılan samuraylar arasındaki farklar, Doğu ve Batı felsefesinin arasındaki uçurumu anlamak için de birebir.
Samuray nedir, şövalye ne değildir?
İlk ve en büyük fark isimlerde. Şövalye ismi Fransızca'da atlı anlamına gelmekte. Samuray ise eski Japonca'da hizmet etmek anlamına gelen saburau kelimesinden türemiş. Batı savaşçı kimliğini ön plana koyarken, Doğu'nun burada kendini adamışlık ilkesiyle hareket ettiğini görüyoruz.
Bir başka uçurum ise karşımıza ne ve kim için savaştıkları konusunda çıkıyor. Şövalyeler, bir krallık adına savaşlara katılıyor dahi olsalar, bunu Tanrı'nın o kralı yönetici olarak seçtiğini düşündüğü için yapıyor, güçlerini Tanrı'dan aldıklarına inanıyorlar. Oysa samuraylar, savaştıkları klanın liderinin hizmetkarı olduklarından, yalnız ve yalnızca klana hizmet ediyor, klanın çıkarlarını her şeyin üzerinde tutuyorlar.
Bir şövalye için Tanrı uğruna ölmek en büyük şeref sayılırken, samuraylar için bu, klan liderini korumaya çalışırken ölmek olarak farklılaşıyor.
Japon kültüründe çeşit çeşit savaşçı var
Şövalyelerin bir kısmı paralı asker olarak tutulabiliyorken, samuraylar tam bir adanmışlık duygusuyla ömürlerinin sonuna kadar bağlı oldukları klan için savaşıyorlar. Tabii bu Japonya'da paralı asker yok demek değil. Buşi adı verilen savaşçı topluluk, bizim kısaca feodal beyler olarak bildiğimiz klan liderlerinin paralı askerleri olarak iş buluyorlardı. Japonca savaşçı anlamına gelen buşi, samuraylık kadar nurlu bir meslek olmamakla birlikte, samuraylarla aynı atları ve silahları kullanıyordu.
Katana, ok ve mızrak
Tüfeğin icadına kadar klıç, topuz ve ok kullanan şövalyelere karşın samuraylar, genel olarak katana ve wakizashi kullanıyorlardı. 13. yüzyıldaki Moğol saldırılarına değin ok da kullanan samuraylar, Moğollarla süregelen uzun savaşlar sonrası kılıç kullanımını sıklandırarak arada mızrakla da savaşmaya başladılar.

Savaşlarda kullandıkları aletler birbirine ne denli yakınsa, ölümüne savaşma motivasyonları bir o kadar farklı şövalye ve samurayların. Bu da günümüzde en çok film yapımcılarının ve cosplayer'ların işine yarıyor gibi görünüyor.




Not: Bu yazıyı ben zamanında gazetemsi.com için yazmıştım. Orijinalini şuradan görebilirsiniz.
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam