-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Japonya'nın Bölge Bölge Ramen Rehberi


Suşiyi keşfettik, şimdi sıra bir diğer Japon yemeği olan ramende ^.^


Hep suşi hep suşi nereye kadar? Suşi yemenin revaçta olduğu günler aşağı yukarı Avrupa Yakası dizisinin bitmesiyle rafa kalktığından, Japon mutfağının diğer lezzetlerine doğru yol alma zamanı gelmiş de geçiyor demektir.
Çin eriştesi olarak da bilinen ramenin Japonya'daki macerası 1910 yılında Yokohoma Şehri'nde açılan bir ramen lokantasıyla başlıyor. Her işi sabırla, ince ince yapmayı kendilerine dünya görüşü edinmiş olan Japonlar, kısa sürede genel olarak erişte, et, soya veya miso sosuyla servis edilen Çin ramenini (lamian) dallandırıp budaklandırıyorlar ve ortaya günümüzde afiyetle yediğimiz onlarca çeşit ramen çıkıyor. Bir bölgenin rameninde erişteyi kızartıp kuruturken, diğerinde zeytinyağıyla bir güzel pohpohluyorlar. Birinin tuzu azken, diğerinde eriştenin üzerine mısırı basıyorlar. İşte yapım şekilleri ve içlerindeki malzemeler oldukça farklılık gösteren, Japonya'nın belli başlı ramen çeşitleri:

Miso ramen

Hokkaido yöresine ait bu ramen çeşidi, diğerlerine göre oldukça yeni. İlk yapımına 1965 yılında rastlanan miso ramenin en büyük özelliği fazlasıyla tuzlu olması. Eriştenizin üzerine soya fasulyesinden yapılan bir yiyecek olan misonun tavuk yağı ve balık sosuyla karıştırılmasıyla elde edilen çorbaya etrafını güzelce kızarttığınız haşlanmış yumurtaları ekliyorsunuz ve ta ta ta taam!
Kitakata ramen


Kitakata bölgesine özel olan bu ramenin sırrı eriştesinde. Normalde koyu renkli ve görece kalın olan ve soba adı verilen Japon eriştelerinin aksine Kitakata rameninin erişteleri ince ve kıvır kıvır. Bu erişte türüne de somen adı verilmekte. Bu açıdan süpermarketlerde üzerine kaynar su döküp minik plastik çatalla yeme uğraşına girdiğimiz erişteleri andırıyor. Kitakata ramen üzerine bambu parçaları, haşlanmış yumurta, kuru yosun (nori) ve taze soğan dilimleri eklenerek yeniyor.
Le-kei

Yokohoma yöresine özgü bu ramende de erişteler ince ve kıvır kıvır. Çorbası genel olarak domuz kemiği ve soya sosunun karışımıyla yapılan Le-kei'yi tavuk veya balıkla da tatlandırmak mümkün.
Abura Soba


Ramen çeşitlerinin en değişiği. Bir bakıma çirkin ördek yavrusu. Çorbasız bu ramen, soba eriştelerinin zeytinyağıyla bir güzel yağlanmasıyla elde ediliyor. Yağlı yağlı erişteleri çubuklarla lüpletmek pek cazip görünmese de denemeye değer. Genel olarak diğer ramenlere göre daha az çeşninin eşlik ettiği abura soba (Japonca tam anlamı yağlı erişte demek zaten) görünüş olarak da sade. Bu rameni isterseniz kırmızı zencefil, soya filizleri ve sarımsak dilimleriyle birlikte yiyebilirsiniz.
Tokyo ramen




Adı üzerinde Tokyo'ya, özellikle de Ebisu, Ikebukuro ve Ogikubo bölgelerine ait olan ve tavuk sosuyla pişirilmiş kalın kıvırcık erişteyle (udon) yapılan bu ramen Japonya'nın en eskilerinden. Marifeti eriştesinde olan bu rameni et, soya filizi, nori, bambu, ıspanak, haşlanmış yumurta, taze soğan, zencefil; yani kısaca canınız ne çekerse onu ekleyerek yiyebilirsiniz. (:


Not: Ben bu yazıyızamanında gazetemsi.com için yazmıştım. Görmek için: http://www.gazetemsi.com/japonyanin-bolge-bolge-ramen-rehberi-14194
QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam