-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

J-Pop (Japanese Pop) Kültürü -1



Nevi şahsına münhasır Japonların yine kendilerine özgü pop müzik anlayışı: J-pop
Japonlar ve pop müzik
Adını "Japanese pop"tan alan J-pop kültürü ile ilgili yazmayı teee ne zamandır istiyordum. Hakkında araştırma yaptıkça, tek bir yazı ile yetinemeyeceğimi görüp ikiye ayırmaya karar verdim. Bu yazımda J-pop'un tarihine ve genel özelliklerine değineceğim. Sonrakinde ise J-pop şarkıcı ve gruplarını tanıtacağım. Hatta hızımı alamazsam J-rock, J-hip-hop ve kawaii metal'e de geçiş yapabilirim. Sakının kendinizi.
J-pop'ın kısa tarihi
1980'lerin başında filizlenen, 90'larda ise rayına oturan J-pop ilk olarak The Beatles, The Rolling Stones, Bon Jovi gibi Amerikan gruplarını örnek alarak - aslında bayağı bayağı taklit ederek - başladığı yolculukta uluslararası alanda sağlam bir yer edinmeyi başardı.
80'ler ve 90'lardaki taklit 2000'lerde yerini Japonya'ya özgü, ilginç bir pop müzik kültürüne bıraktı ve ortaya bugünkü J-pop çıktı.
Rengarenk saçlar, rengarenk giysiler, rengarenk klipler
J-pop'un en önemli karakteristik özelliklerinden biri de her açıdan gökkuşağı renklerinde olması. Yer yer geleneksel Japon müziği tınılarıyla birleşen eğlenceli şarkılar insanda kırlarda koşuyormuş hissi vermeye yeterken, bir de bu şarkıları söyleyenlerin canlı, neşeli, tatlı halleri olaya eklenince siz de bir süre sonra derdinizi tasanızı unutup odanızda tek başına dans etmeye başlıyorsunuz. Hem de bu etki hiçbir şekilde yaş aralığı gözetmiyor.

İngilizce sözcükler olmazsa olmaz
J-pop'un olmazsa olmazlarından biri de nakaratlarda geçen İngilizce sözcükler. Bu konuda K-pop (Kore pop) ile yarışan J-pop şarkılarında arada mutlaka kulağınıza çalınan ve size "Ya bu Japonca mı? Neden anladım ben bu sözü?" sorularını sorduran İngilizce kelime veya söz öbeklerine rastlamanız mümkün.
"Moroha no naifu ni irodorareta kanpeki na ijou..." diye giden, Japonca mı Japonca bir şarkı bir anda "Who what? Who what?" diye devam edip sonrasında hiç araya İngilizce bir söz karışmamış gibi "no nageki mo ibasho" şeklinde kendi halinde ilerleyebilir.
Mevzubahis şarkı: TK - Who what

J-pop'un 2000'lerde rayına oturduğundan bahsettim. Bu dönemde tamamen bir market halini alan ve ajansların orta okul çağındaki yetenekli çocukları geleceğin idolü yapmak için birbiriyle yarıştığı J-pop 2010'larda yine kabuk değiştirdi.
Şimdinin J-pop şarkıcıları, Japonların söyleyişiyle idol grupları artık uygulamalar yoluyla seçiliyor. Evet evet! Hani şu telefonumuza yüklediklerimizden!
Artık gençler ajansların kapısını çalmak yerine eğer halihazırda bir grupları varsa kısa videolarını, yoksa da kendi fotoğraflarını idol bulma amacıyla oluşturulan uygulamalara yüklüyorlar. Uygulamanın kullanıcıları ise her hafta yapılan yarışmalarda beğendikleri adayları oylayarak geleceğin idollerini seçiyor.

Cheerz adlı uygulamayı bir ara ben de yüklemiştim ancak içerisindeki "elini tavşan işareti yapıp gözlerini belerten kaküllü ergen kız" popülasyonundan dolayı sildim. Yine de arada gerçekten yetenekli minikler de çıkıyor, hakkını vermek lazım uygulamanın.

Bu yazıda J-pop nedir, nereden gelmiştir, nereye gitmektedir ve neden J-pop olarak farklı bir isme sahiptir sorularına yanıt bulduk. J-pop grupları ile ilgili yazı da hemen peşinden gelecek. (Sandığınızdan çok daha fazlalar, inanın.)


Not: Ben bu yazıyı zamanında gazetemsi.com için yazmıştım (: tıktık



QuickEdit

You Might Also Like

Hiç yorum yok

Infinyteam