-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Boxedwidth

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Tokyo Ghoul Teorileri 2: Kaneki Ken - One Eyed King - Anka Kuşu Teorisi


Sevvvvgili Tokyo Ghoul sevenler! Birazdan anlatacaklarımı hamilelerin, yetmiş yaşının üzerindekilerin, kalp ve tansiyon hastalarının okumasını tasvip etmemekteyim. Eğer aranızda bu saydıklarımdan bir veya birkaçından muzdarip olan arkadaşlar varsa ekranın önünden kalkmalarını rica etmek zorundayım. İlginiz için teşekkürler.



Türkiye'nin fahri Tokyo Ghoul delisi olarak dünyada benden bin kat daha manyak Tokyo Ghoul hastalarının olduğunu belirtmekten gurur duyarım. Adamlar yemiyor içmiyor Tokyo Ghoul hakkında teori üretiyor. Her bir satırında, satırı geçtim arka planlarında bile bir simge buluyorlar. İşin komiği budukları tüm simgeler de gerçekten oraya bilinçli olarak koyulmuş oluyor. Bunu ise biz çok sonra, kurguda o simgenin simgelediği şeyin zamanı geldiğinde anlıyoruz. İşte bunu seviyorum!

Şimdi bilmeyenler için olayı baştan anlatamayacağım. Tokyo Ghoul, Kaneki Ken, Tokyo Ghoul:re hakında bilgi almak isteyenler aşağıda vereceğim linklere tıklayabilir, sonradan bu teoriye dönebilirler. Ben direkt, Tokyo Ghoul'u yakından takip eden heyecanlı kitleye sesleniyorum buradan!

Tokyo Ghoul:re'de Neler Olacak? : http://www.sutunc.com/2015/11/tokyo-ghoulrede-neler-olacak-kim-bu.html

Ken Kaneki Karakter Analizi: http://www.sutunc.com/2015/12/polemigin-tam-ortasnda-bir-karakter.html





Efenim One-Eyed-King'in yüz yıl önce ortaya çıktığını, ortalığı birbirine katıp V'yi ve Washuu ailesini cnaından bezdirdiğini, amacının Ghoullar'ı tek bir çatı altında toplamak olduğunu biliyoruz. Aogiri Tree'nin de varoluş sebebi bu zaten. One-Eyed-King önderliğinde Ghoular'ın yükselişi, yüz yıl sonra gelecek olan Tek Gözlü Kral sayesinde olacak. Son bölümlerde atak yapan Eto'nun amacı açık seçik bu. 

Birçok kişi Tokyo Ghoul'un bir seinen manga olduğu, Kaneki'nin normal bir erkekten fazlası olmadığı konusunda hemfikir. Evet, eğer mevzbahis bir shonen manga olsaydı Kaneki'nin babasının veya dedsinin One Eyed King olduğunu, Kaneki'nin yazgısının Tek Gözlü Kral olmak zorunda olduğunu rahatça söyleyebilirdik. E, git gide derinleşen ve karmaşıklaşan mangamızın tee en başında ne demişti Kaneki? 

"I’m not the protagonist of a novel or anything…I’m a college student who likes to read, like you could find anywhere. But… if, for argument’s sake, you were to write a story with me in the lead role, it would certainly be… a tragedy." -Kaneki Ken, Ch 1

Türkçesini ilştireyim şuraya:

"Ben bir romanın baş kahramanı filan değilim... Yalnızca hemen her yerde bulabileceğiniz, okumayı seven bir üniversite öğrencisiyim. Ancak... Eğer lafın gelişi benim baş rolde olduğum bir hikaye yazacak olsaydınız, kesinlike bir trajedi olurdu"

İki dakikada çeviri bu kadar oluyor ancak Kaneki'nin özel bir çocuk olmadığıı herhalde TG'nin girişi olan bu paragraftan çıkartmışsınızdır. 

Anladık. Kaneki kan bağıyla One-Eyed-King değil de, "zorla" yapılmaya çalışılan bir kralsa? Yani, yüz yıl sonra gelecek olan tek gözlü Ghoul'un tüm Ghoulları kurtacağı kehanetini gerçekleştirebilmek için özel bir kagunesi olan -hala nedenini bilmiyoruz neden özel- Rize'nin kagunelerini insanlara monte edip yapay kral ve kraliçe adayları oluşturulmaya çalışıldıysa? 


Animede yok ancak mangasını okuyanlar hatırlar, Kaneki Aogiri Tree'ye getirildiğinde Tatara "Bu göz iyi değil" deyip Kaneki'yi Aogiri aslarının merhametine bırakmıştı. Neden böyle bir şey dedi Tatara? One- Eyed-King'in kakuganının sağda olduğunu biliyoruz Kaneki'ninki solda olduğu için mi "Bu bizim aradığımız kral değil" demek istedi? 


Peki Anka Kuşu ne alaka? Aogiri Tree, İngilizce olarak Parasol Tree demek. Türkçesi ise Çin Şemsiye Ağacı. 

Anka Kuşu'nun Uzak Doğu medeniyetleri açısından önemini bilmeyen yoktur. Çinliler'in en önemli, yaklaşık bin sene kadar önce yazılmış ve içinde yüzlerce Yin Yang öğretisi bulunan şiir-hikayelerle dolu kitabı ZHUANGZI'de geçen bir paragrafı ele alalım: (Zhuangzi aynı Shaekpeare'in Romeo ve Julliet'i, efendime söyleyeyim, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sı gibi çok önemli bir eser. Tabii çoook daha eski bu bahsettiklerime göre) 


“夫鵷鶵,发於南海而飞於北海,非梧桐不止,非练实不食,非醴泉不饮”——《庄子·秋水》

Heheheh korkmayın, Türkçesini çevirdim. Buyrun:

"Anka kuşu Güney Denizi'nden çıkar ve Kuzey Denizi'ne doğru yol alır. Aogiri Tree'ye (Çin Şemsiye Ağacı'na) ulaşmadan dinlenmez, bambu tohumundan başka bir şeyle beslenmez, tatlı kaynaktan çıkmayan sudan içmez"


Aogiri Tree'ye gelmeden dinlenmez. Bu taraf açık seçik. Peki bambu tohumu?

Adını İngilizceye çevirmedikleri için benim de doğru düzgün okuyamadığım “笹に黄金が成り下がる” adlı ünlü mü ünlü, eski mi eski bir Japon şiirinde "Altın bambuya dönüştü" ifadesi yer almakta. Kıtlık dönemlerinde yağlı olduğundan açlığı bastıran bambu tohumu Japonlar tarafından "altın" olarak nitelendirilir)

Kanji, yani Çin Alfabesi'ndeki karakterlerin tonlarca değişik biçimlerde okunuşu bulunmakta. Sui Ishida'nın Kaneki'nin ismi için kullandığı Kanji karakteri, yani 金 aynı zamanda altın anlamına da gelmekte (İnanmıyorsanız araştırın. Ben araştırdımi doğruladım, tatmin oldum)

Sasa ise Japonca bambu demek. Hatta ve hatta Tokyo Ghoul:re'nin beşinci bölümünün bonusunda Kaneki'nin hafızasını kaybedip Haise Sasaki'ye dönüşmesi pandalar ve bambularla birlikte bir komedi unsuru olarak kaleme alınmıştı.



Yani bizim altınımız, Kanekimiz, bambuya, Sasaki'ye dönüştü.

Geriye kaldı "Tatlı kaynak" yani "Sweet Spring". Baidou'da (çok ünlü bir Çin forumu) Tokyo Ghoul leakleri araştıran, Çince konuşmaları Google Translate'ten İngilizce'ye çeviren benden başka insan var mıdır bilmiyorum ancak eğer bir gün bunu yaparsanız konuşmalarda sürekli "Spring" kelimesinin geçtiğini göreceksiniz. "Ne kaynağından bahsediyor bunlar?" diye sormayın kendinize sakın. Çünkü yine Kanji'de "泉" sembolü bir okunuşunda "kaynak" anlamına gelirken bir diğer okunuşunda "Sen" sesini vermekte. Bir yerden tanıdık geldi mi? Yoshimura'nn manyak kızı, One-Eyed-King'i bulmak yolunda Aogiri Tree'yi kuran, Kaneki Ken'e aşkını yine manyak bir biçimde itiraf eden Takatsuki Sen'den bahsediyorum, evet. 



Eh Tokyo Ghoul:Re'nin 56. bölümünde Takatsuki Sen'in belden aşağısını "yiyen" Kaneki'nin kaderi bu şiirde çoktan belirlenmiş görünüyor.


Ancak teori bununla bitmedi. Olay şimdi başlıyor! Konuyu animedne takip edenler de hatırlar, Hide Touka'ya Kaneki'nin ilkokuldayken bir tiyatro oyununda oynadığını söylemişti. Bizim minik Kaneki, senaryoyu ezbere bilen tek çocuk olduğu için zorla kral yapılmıştı. (Kaneki ilk anlatışında kral rolünü oynamak istemediğini, ancak arkadaşları ve öğretmeni ısrar edince kendinde itiraz edecek gücü bulamadığından rolü kabul ettiğini belirtmişti) Ancak yine Hide'nin anlattığına göre Kaneki üzerindeki çekingen örtüyü sahnede fırlatıp atmış, çok müthiş bir "kral" performansı sergilemişti. Şimdi hep birlikte Çin Şemsiye Ağacı'nın görüntüsüne, One-Eyed-King'in ve Kaneki'nin (TG 68. ve 118. bölümler) ilkokuldayken zorla oynatıldığı kral rolünde giydiği pelerinin üzerindeki sembollere bakalım.




Ay heyecanlandım valla! 

Sui Ishida burada bir gönderme mi yapıyor bilemiyorum ancak bazı Aogiri üyelerinin -Kaneki'nin yanındakiler- pelerinlerinin arkasında anka kuşu işareti varken diğerlerinin arkasında yaprak işareti var. Re'ye o kadar daldım ki TG'nin ilk evreninin unuttum. Bu, Sui Ishida'nın Kaneki'yi takip deceklere olan bir freshadowingi olabilir. Ancak dediğim gibi, emin olmak için bölümleri yeniden okumalıyım.

Kaneki'ye "centipede", yani "çiyan" dendiğini hatırlarsınız. Ancak Kaneki kakuja halini aldığında yüzünd beliren maske daha çok bir kuşunkine benzemekte. Ayrıca en son, Tokyo Ghoul:re'nin 61. bölümünde, Kaneki'nin Kanae tarafından kopartılan sağ kolunun yerine koyu renk, pullu bir kolun çıktığını görüyoruz. Kaneki artık sürekli deri eldiven taktığından on bölümde elini tek görebildiğimiz kare oydu. Birçok kişi bunu Kaneki'nin yavaş yavaş anka kuşuna dönüştüğü, Takatsuki Sen'i yedikten sonra kakujesinin artık anka kuşu şeklini almaya başladığı yönünde yorumluyor. Benim de inancım bundan yana açıkçası.

Ken Kaneki olarak ölüp sonra küllerinden Haise Sasaki olarak doğan, sonra ise yeniden kendi benliğine kavuşan Kaneki Ken'in Ghoulları bir araya getirecek, CCG ve V'yi yok edecek dünyaya gerçek Yin Yangı getirecek Anka Kuşu olduğunu düşünenler?










QuickEdit

You Might Also Like

Infinyteam